26 de març 2018

Setmana Santa

Us proposo per aquests dies de Setmana Santa, uns senzills comentaris. El desig és que aquests dies, a més de descans, siguin també dies de reflexió, de contemplació i pregària.

Diumenge de Rams
Avui, els infants lluiran contents els palmons i palmes. Potser molts no saben el significat religiós d'aquesta festa. No cal fer-ne massa escarafalls. Jesús va ser aclamat, també a Jerusalem, per infants que tampoc entenien tot el que passava. Tot unint-nos a la gatzara infantil, contemplem aquell que lliurement donarà la vida per a tots nosaltres. Si comencem la Setmana Santa recordant l'entrada de Jesús a Jerusalem, és perquè no perdem de vista que el seu sofriment i les nostres sofrences tenen un sentit, la victòria sobre el mal.

Dilluns, dimarts , dimecres

A moltes cases, els nens i nenes tornen a ser protagonistes, no hi ha col·legi. L'ordre familiar queda alterat. Malgrat tot, busquem moments de pregària. Pot ajudar escoltar reposadament algunes composicions religioses, com per exemple la Passió segons Sant Mateu de Bach. Llegir pausadament el relat de la Passió, segons sant Marc. La passió que varem proclamar el diumenge de rams. A la nostra comunitat us oferim el dilluns a les 8 del vespre una estona pausada de pregària per la pau, al voltant de la Creu. I preguntem-nos seriosament, quin sentit té la passió i mort de Jesús? Què ens volia dir Jesús, quan deia "si el gra de blat no mor no dóna fruit, però si mor donarà molt de fruit?"

Dijous Sant
Al capvespre som convocats a celebrar l'Eucaristia. L'Evangeli de Sant Joan ens sorprèn amb unes paraules solemnes: Jesús sabia que havia arribat la seva hora, la de passar d'aquest món al Pare. Ell que sempre havia estimat els seus en el món, ara els demostrà fins a quin punt els estimava. Aquest dia ha estat qualificat com dia de l'amor fratern. El Senyor mostra que estimar necessita de la humilitat i el servei. I ho mostra rentant els peus als seus deixebles.

I aquest gest va acompanyat de la institució de l'Eucaristia. Pa i Vi, Cos i Sang del Crist. Ell se'ns dóna totalment. No hi ha un amor més gran que el qui dóna la vida. L'Eucaristia és el misteri que ens permet de tornar a experimentar el seu amor.
En un món on abunda el mal (aquest dia també hi ha la traïció de Judes, un dels seus ), és una bona ocasió per tornar a valorar aquest gest que fem tan freqüentment, combregar. I preguntem-nos si ens deixem transformar pel seu amor.

Divendres Sant
Tot el dia és presidit per la Creu. En l'Església, silenci, austeritat, tot perquè ens puguem endinsar en el gran misteri de la mort del Senyor. La Passió, segons Sant Joan, ens mostra el Crist, que va decidit a la Creu. Del seu costat en surt Sang i aigua. Signes del baptisme i l’eucaristia. Ara entenem la seves paraules, “Els qui estimen la seva pròpia vida la perden; els qui no l'estimen en aquest món, la guarden per a la vida eterna”.

Contemplem la creu. La creu no és per enfonsar sinó per enlairar, no vol ferir, sinó guarir. En la Creu hi ha el misteri de la nostra salvació.

Dissabte Sant
Jesús en el sepulcre. En la professió de fe diem: davallà als inferns. Afirmació estranya. Les icones orientals representen aquest dia d'aquesta manera, Jesús puja del reialme de la mort i agafa els morts de la mà. Dissabte sant, el dia que deixo que el Senyor entri al meu reialme de la mort, i m'alliberi de tot el que hi ha de mort i ho retorni a la vida.

Diumenge de Pasqua
Convidats a la Vetlla de Pasqua. La celebració mare de totes les altres celebracions. El sepulcre buit. Jesús viu. Ell és la vida. Creure en la Resurrecció és creure en la Vida amb majúscules. Alegrem-nos i celebrem-ho.

Josep m Jubany