01 de març 2018

Reflexions sobre la nota dels bisbes de Catalunya a propòsit dels esdeveniments polítics i socials que s’han produït en els darrers mesos a Catalunya

Fa mesos que el nostre País viu amb una gran excepcionalitat. Tots recordem els fets. La més greu conseqüència és la suspensió de les nostres institucions, a causa de l’aplicació del ja famós article 155 de la Constitució; i també, l’empresonament de dirigents polítics i presidents d’associacions cíviques; l’exili del President i altres consellers a Bèlgica, i les inacabables declaracions de persones als tribunals.

Els fets són aquests, ara bé les interpretacions i valoracions són diverses. Per a alguns això és conseqüència d’una sèrie d'actes promoguts pels dirigents de Catalunya i que no s’ajustaven a les lleis en vigor; per altres és la conseqüència de la negació al poble català del dret d’autodeterminació.

No és fàcil dialogar entre les persones que defensen una opció o una altra. Malgrat tot, la convivència no s’ha fet malbé. No és cert, al menys en la majoria de les famílies, que s’hagin trencat de forma irreversible llaços d’amistat. Em sembla que algunes vegades hi ha més passió, parlant d’altres temes, com pot ser del futbol...

En aquestes circumstàncies són molts els que m’han preguntat, i l’Església què diu? Hi ha qui s’ha sentit molest per les declaracions d’algun eclesiàstic de fora de Catalunya. Altres lloen algunes iniciatives d’alguns bisbes catalans, però es trobava a faltar una veu col·lectiva dels bisbes de la Tarraconense.

El passat dia 16 de febrer, els bisbes de Catalunya publicaren una nota conjunta. Nota que trobareu en la Web de la Conferència Episcopal Tarraconense. Una nota que us convido a llegir amb una actitud receptiva.

Els punts clau d’aquesta nota són:
a) A Catalunya hi ha un problema polític: No podem ignorar ni menystenir que en relació a Catalunya existeix un problema polític de primer ordre que obliga a cercar una solució justa a la situació creada que sigui mínimament acceptable per a tots, amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú de tothom.
b) Crida als parlamentaris a què formin govern:
c) Reflexió serena sobre els presos: Pel que fa a la presó preventiva d’alguns antics membres del govern i d’alguns dirigents d’organitzacions socials, sense entrar en debats jurídics, demanem una reflexió serena sobre aquest fet, en vistes a propiciar el clima de diàleg que tant necessitem i en la que no es deixin de considerar les circumstàncies personals dels afectats.
d) Legitimitat moral de les diferents opcions: novament reafirmem que, encara que no ens correspon a nosaltres optar per una determinada proposta als nous escenaris que en els darrers temps s’han plantejat, defensem la legitimitat moral de les diverses opcions sobre l’estructura política de Catalunya que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i siguin defensades de forma pacífica i democràtica.


Fins aquí alguns punts de la nota dels bisbes. Personalment, respecto totes les opcions polítiques, ara bé, em sembla que tothom, indistintament del que pensem i promoguem, ens hem de trobar amb la defensa de la dignitat de les persones. Tinc els meus dubtes que algunes actuacions, especialment les de presó preventiva es puguin defensar des de la Doctrina social de l’església (vegeu en el Full de fa dues setmanes, el que el 2014 va dir el Papa Francesc, sobre la presó preventiva).

Quaresma és temps de pregària. Preguem i treballem per la pau i la convivència a Catalunya, i denunciem la vulneració de drets.

Josep m Jubany