25 de març 2018

Reflexions a la Paraula de Déu

Encara ressonen a l’aire els crits d’“Hosanna. Beneït el qui ve en nom del Senyor”, i sembla que sentim el perfum de les palmes i la remor que fan els rams d’olivera, en l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, on és rebut i aclamat com a Rei per la multitud, tan bellament descrit per l’evangelista Marc (11, 1-10).

El mateix evangelista reprèn el relat que llegim avui, Jesús a Getsemaní, on va experimentar: abandó, esglai, solitud, angoixa i traïció; i veiem com tot ho afronta amb valor i oració, on hi podem veure la seva confiança i fidelitat al Pare “Abba, Pare, tot t’és possible; aparta de mi aquesta copa. Però que no es faci el que jo vull, sinó el que tu vols”. Jesús pregant, ens ensenya a pregar: “Faci's la vostra voluntat, així en la terra com es fa en el cel” que diem en resar el Parenostre que d’Ell vàrem aprendre.

I en acabar la seva oració troba els seus deixebles dormint, i té per a ells paraules de disculpa, “L’esperit de l’home és prompte, però la seva carn és feble” i poc més tard els convida a seguir-lo “Aixequeu-vos, anem!”. Sap que no els mancarà la força, ens ho recorda l’evangelista Lluc 24, 49 “Quedeu-vos a la ciutat fins que sigueu revestits de la força que us vindrà de dalt”.

També ens ve de dalt l’autèntica alegria, que no és l’efímera i fugissera alegria que veiem a l’entrada de Jesús a Jerusalem, l’alegria duradora la trobarem, com diu el Papa Francesc, a Evangeli gaudium: “L'alegria de l’Evangeli omple el cor i la vida sencera dels qui es troben amb Jesús. Els qui es deixen salvar per Ell són alliberats del pecat, de la tristesa, del buit interior, de l'aïllament. Amb Jesucrist sempre neix i reneix l'alegria”.

Seguir el camí de Jesús, no és sempre fàcil, cal tenir confiança “ni que passi per la vall tenebrosa, no tinc por de cap mal” Salm 23 (22), 4

Sempre t'he vist, al fons dels horitzons, més alt
que el tedèum dels Cèsars i l'encens dels Caifassos.
He errat, fugint de Tu, fins que els peus m'han fet mal;
¡ tots els camins tenien el rastre dels teus passos !


Sales, Joan. “Viatge d'un moribund”, 92, Cant IV

Rosa Maria Olivella