18 de febrer 2018

Reflexions a la Paraula de Déu


“Ha arribat l’hora i el Regne de Déu és a prop.
Convertiu-vos i creieu en la Bona Nova” (Mc 1,15)


Comença la Quaresma amb aquestes paraules de l’Evangeli de Marc que són les mateixes que vàrem llegir fa poc en l’Evangeli del tercer diumenge de gener.

No val a badar, perquè aquí es condensa gairebé tot el missatge de Jesús, tot el que realment importa. I si la litúrgia ho repeteix dues vegades en tant poc temps de diferència és perquè estem davant d’un missatge molt important amb el qual Jesús proclama ja des del principi del seu magisteri tot el que després anirà explicant i ampliant al llarg de la seva vida pública.

Del què, del com i del quan, ara és moment de centrar-nos només en el “què”, el com i el quan queden relegats a un segon terme.

Què ens està dient Jesús amb aquestes paraules? Bàsicament que és Ell la Bona Nova en la qual hem de creure i que la nostra conversió no es pot ajornar perquè ha arribat l’hora, i per això a partir d’ara la seva missió s’abocarà a parlar del Regne de Déu, que és regne d’amor, de gratuïtat i de misericòrdia, conceptes només atribuïbles a la bondat de qui ens ha estimat i ens estima fins a l’extrem de donar la vida per nosaltres morint a la creu com un esclau. El contingut posterior de l’Evangeli no farà sinó desenvolupar tot allò que Jesús rep de l’Esperit Sant en el baptisme de Joan, de quaranta dies al desert i de les temptacions del diable.

La Paraula feta carn ha començat a parlar per complir la missió encomanada pel Pare i ja no tindrà aturador fins a la seva mort. I ho fa amb aquest missatge potent i contundent que ens interpel·la a tots i qüestiona la nostra existència.

Dir que ha arribat l’hora dóna una sensació d’immediatesa, que una part del poble jueu va interpretar d’aquesta manera; creien que la fi dels temps era a prop i no hi havia temps per perdre. Han passat dos mil anys i el món segueix on era, només una mica més vell i molt més poblat. Cal entendre, doncs, que del que ha arribat l’hora és de donar a conèixer el Regne de Déu i en conseqüència convertir-nos a la nova realitat que això implica.

¿Som prou conscients de què s’hi juga darrera de les paraules de Jesús, no solament de les que avui són objecte de reflexió, sinó que per extensió de les de tot l’Evangeli?

Pel do de la fe ho creiem, però ens cal, a més, una veritable conversió per ser dignes del gran regal que Déu fa a tota la humanitat a través del seu Fill Jesús.

Josep Maria Lari