08 de febrer 2018

Assemblea de la Comunitat del 8 de gener

Com ja hem anat informant, les assemblees d'aquest curs giren al voltant d'un mateix tema: "El paper de l'Església en el nostre temps". La primera assemblea d'aquest any 2018 fou dedicada a què fa l'església per ajudar a les dones que són víctimes del tràfic de persones. L'exposició anà a càrrec d’Encarna Jordan, religiosa adoratriu, i de Carolina Torrelló. Totes dues formen part de SICAR.cat, organització que depèn de les germanes adoratrius, que té com a objectiu l'atenció integral del tràfic de persones.

Recordeu que la col·lecta de la Nit de Nadal fou destinada a SICAR.cat .

Després d'agrair l'aportació que els feu la nostra comunitat, explicaren què és el tràfic de persones: una forma contemporània d'esclavitud. Es tracta de captar persones per utilitzar-les per la prostitució, l'esclavatge o el tràfic d'òrgans humans. Tres de cada quatre víctimes són dones o nens. SICAR.cat, atén especialment dones i nens que són utilitzats sobretot per al comerç sexual.

La majoria de les persones que són ateses per SICAR.cat són estrangeres, moltes de països subsaharians, encara que també n'hi ha de sudamericanes, de països de l'est, i en menor nombre d'autòctones. La majoria han estat captades per mitjà d'enganys. Els explotadors (normalment organitzats de forma mafiosa) els prometen, en el país d'origen, un treball remunerat aquí a casa nostra. Treball com feines de la llar, de cambreres, i fins i tot se'ls pot insinuar que hauran d'exercir la prostitució. Quan arriben al nostre país, són retingudes en llocs sòrdids, se'ls retira la documentació, i se'ls exigeix "un rendiment inhumà", única forma que puguin satisfer el deute que han contret en les despeses de viatge, i també pagar el seu sosteniment. Aquestes dones són obligades a treballar al carrer, o en clubs on s'exerceix la prostitució. És molt difícil que es puguin desfer d'aquestes màfies ja que són controlades permanentment, els impedeixin sortir, i també hi ha amenaces que si no "obeeixen" les seves famílies en rebran les conseqüències... les de cultura animista, se les amenaça amb el "vodú".

L'objectiu de SICAR.cat, és acollir les dones que han pogut escapar-se d'aquestes màfies. Algunes ho fan soles, mostrant molta valentia, moltes d'elles per haver estat rescatades per les forces de seguretat. A SICAR.cat troben acollida, habitatge, assessoria jurídica i molt especialment tractament per poder refer-se de totes les conseqüències psicològiques, que els ha originat la seva situació. Algunes d'elles tenen fills que cal escolaritzar i s’ha de fer el possible perquè tinguin un bon desenvolupament. A algunes d'elles se'ls facilita els recursos perquè puguin retornar al seu país.

Per fer-ho SICAR.cat compta amb una xarxa de pisos on s'allotgen. Són pisos que en cap cas es donarà publicitat d´on s'ubiquen, per raons de seguretat- i també sovint són traslladades a altres ciutats per dificultar que siguin trobades. SICAR.cat fa al mateix temps una feina per sensibilitzar a la societat d'aquest greu esclavatge que està molt a prop de nosaltres, i també de denúncia.