08 de març 2017

L’any litúrgic - Quaresma: temps de revisió

Quaresma és el temps litúrgic de preparació a la celebració anual de la Pasqua del Crist i els tres cicles de lectures ens proposen per al primer Diumenge l’evangeli de les temptacions de Jesús en el desert. Els tres evangelis sinòptics coincideixen en afirmar que, després del seu baptisme, Jesús fou guiat al desert on va fer penitència, és a dir, va haver de revisar i valorar la seva actitud davant la missió que Déu li va confiar i que ell va assumir. I allí, en el desert, també Jesús va experimentar la temptació, és a dir, va ser posada a prova la seva fidelitat al pla de Déu. Escoltar aquest evangeli a l’inici de la quaresma ens ha de fer reflexionar sobre el sentit que ha de tenir aquest temps per a tots nosaltres, que ens confessem seguidors del Crist.

Seguir Jesús no és, ni ha estat mai, una qüestió cultual o de pràctiques pietoses. Seguir Jesús és fer nostre un programa d’aproximació creixent al missatge de Jesús i d’adhesió al seu misteri personal, un misteri de mort i de vida nova, un misteri de mort i de resurrecció, un misteri d’absències i de presències, un misteri de foscor i de llum. Per tant, el temps de quaresma ens posa davant d’aquest programa de fe i confiança en Jesús i en el seu evangeli. La quaresma ens recorda que, de tant en tant, a tots els que ens diem seguidors de Jesús, ens convé tornar al desert com Ell va fer, és a dir, ens convé trobar o crear espais de silenci i de solitud al nostre voltant, per tal de poder valorar i revisar el nostre programa de cristians i la nostra missió d’església en el món d’avui. Aquesta valoració, que és habitual en el nostre treball quotidià, és essencial en la nostra vida de fe, perquè si no ho fem, les nostres celebracions perden tot el seu sentit.

Aquestes són les “pràctiques quaresmals” que hem de fer durant aquest temps. Només fent aquest exercici personal i eclesial, exercici de revisió i de conversió vers el Crist i el seu missatge, podrem celebrar amb dignitat la Pasqua amb tots els seus símbols de foscor i de foc, de mort i de resurrecció. La pregària inicial de la celebració d’aquest diumenge ho expressa molt bé: “Déu omnipotent, feu que les pràctiques quaresmals ens siguin profitoses per conèixer més i més el misteri de Crist i viure’l d’acord amb les seves exigències”.

Anton Ramon Sastre