22 de gener 2017

Reflexions a la Paraula de Déu

El poble que anava a les fosques ha vist una gran llum

L’evangelista Mateu té molta cura de l’escenari en què Jesús farà la seva aparició pública. De les paraules d’Isaïes que sentíem la nit de Nadal ”el poble que anava a les fosques ha vist una gran llum” l’evangelista Mateu en fa una lectura cristològica personalitzada en Jesús, serà gràcies a la presència de Jesús que el poble veurà una gran llum, és la llum que resplendeix per als qui viuen al país de les tenebres.

El Messies autèntic no portarà el poble a la victòria militar, l’autèntica actuació messiànica anirà pels viaranys de la veritat i de l’amor als necessitats.

Veiem com actuarà Jesús. Comença la seva predicació amb una crida: Convertiu-vos! Aquesta és la seva primera paraula, és l’hora de la conversió. Sovint quan sentim aquestes paraules en tenim una visió negativa, mirem-nos-ho amb una visió constructiva, és a dir, recupereu la vostra identitat cristiana, viviu amb una nova consciència de seguidors de Jesús, la conversió de la que Jesús parla no és una cosa forçada, és un camí que creix en nosaltres a mesura que ens anem adonant que Déu és algú que vol la nostra vida més humana i feliç. Convertir-se és netejar la nostra ment d’egoismes i interessos que empetiteixen la nostra vida alliberant el cor. La conversió comença quan descobrim que el més important no és preguntar-nos de quina manera puc ser més feliç a qualsevol preu, sinó com hem de treballar perquè la nostra vida sigui més humana i solidària.

La crida de Jesús que ens invita a convertir-nos va acompanyada d’una altra crida: ”el regne de Déu és a prop”. Quantes vegades hem pensat que aquest regne de Déu calia anar a buscar-lo lluny sense adonar-nos que el tenim a prop, tan a prop que com ens diu l’apòstol és dins nostre, això vol dir que mai no és tard per convertir-nos, mai no és tard per estimar, mai no és tard per descobrir el rostre de Jesús en els més necessitats.

L’Evangeli acaba amb aquella invitació que Jesús fa als primers deixebles a seguir-lo. Avui aquesta invitació se’ns fa tots nosaltres, a tots ens cal donar-hi resposta.

Lluís Saumell