18 de juny 2016

Reflexions a la Paraula de Déu

‘Qui diu la gent que sóc jo’

Diu la Carta de Pau als Gàlates d’avui : ‘Tots vosaltres per la Fe sou fills de Déu en Jesucrist…Ja no hi ha jueu o grec, esclau ni lliure, home ni dona: tots sou un de sol en Jesucrist’. Però si som un en Jesucrist, com és que sempre ens ha costat tant de dir qui és Jesucrist per nosaltres? Segurament tots nosaltres no ens atreviríem a donar la mateixa resposta que Pere li va donar a Jesús.

Quan volem explicar Jesucrist als altres, sovint ens quedem al nivell menys essencial: tothom sap i accepta que Jesús va ser una persona important històricament i espiritualment, però associar-lo als notables de la història és ridícul. Potser podríem dir que Jesús és el darrer, l’oblidat de la història, desconegut i rebutjat, però és el que sempre torna a la història i al cor de l’home. Jesús és potser la mirada neta de l’home pietós, potser l’home nou que ha viscut i ens transmet els valors de l’home nou que ha de fer el món nou. Potser també podríem dir que és aquell davant del qual no podem dissimular ni mentir perquè ens coneix millor que nosaltres mateixos. També podríem dir que és l’home ple de l’Esperit, paraula i fill estimat de Déu…segurament amb tot això encara seré imprecís i vague.

Permeteu-me que ho digui amb paraules de nen que expliquen millor que les meves el que hauria de ser Jesús per nosaltres: fa uns dies vam participar en el doble Sagrament de Baptisme i Comunió de dos nens sense pare ni mare, tutelats per la DGAIA, educats amb tota mena de dificultats per part d’una àvia maltractada pel seu marit i, segurament, pel seu fill, el pare d’aquests nens. Uns nens que una comunitat de monges i un vell capellà havien ‘adoptat’ d’alguna manera.

Quan el capellà els presentava els Sagraments i els parlava de Jesús, deien de forma absolutament natural: ‘Jesús és el nostre amic, el que ens fa somriure, el que ens acompanya a casa quan no estem bé i la ‘iaia’ tampoc. Si estem amb ell estem bé i sabem que tot anirà bé. Som feliços amb Ell’.

No sé si cal molta més explicació: Fe, confiança, compassió. Aquests són segurament els elements essencials per explicar Jesús, amb paraules d’uns nens de 7 i 9 anys. Segurament ho expliquen molt millor que nosaltres.

Lluís Sánchez Rissech