19 de setembre 2015

Reflexions a la Paraula de Déu

Aquests dies tots hem estat corpresos per les imatges de tantes dones, homes i nens intentant entrar a diferents països d’Europa fugint de la guerra. I molts morts ofegats.

Molt poques notícies han sortit reflexionant sobre les causes d'aquest èxode.

Als països d'origen hi ha guerra. Qui sosté aquestes guerres?. Qui proporciona l'armament?. Qui utilitza qualsevol mesura, fins i tot matar civils de totes les edats, per conservar el poder?

Com recorda la carta de Jaume “on hi ha gelosies i rivalitats, hi ha pertorbació i maldats de tota mena”

Occident hem iniciat guerres, hem volgut tenir el poder geopolític a l'Orient Mitjà i a l'Àfrica i …. i així recolzem les baralles, mantenim el dret a explotar el petroli ….

I què fan els organismes internacionals per anar a l'arrel dels conflictes? Denunciar-los? Condemnar els responsables? Condemnar la venda d'armament? Assenyalar els governants responsables i portar-los davant del Tribunal Penal Internacional?

Qui són els responsables originaris? Està molt bé tenir caritat, acollir, com diu el Papa Francesc, però no serem nosaltres també responsables de tanta tragèdia amb el nostre silenci i inactivitat?

Sant Marc ens diu que: els deixebles callaven perquè pel camí havien discutit qui era el més important.

Després de vint segles seguim igual. Jesús ens parla i continuem pensant en el poder, en la importància. Les grans nacions estan portades per homes i alguna dona que no els interessa parar les guerres. Volen sobretot el poder. Volen els dominis estratègics.

Nosaltres també hem de reflexionar si en el nostre petit entorn practiquem el que Jesús ens diu: “Si algú vol ser el primer ha de ser el darrer, el servidor de tots”.

Una lectura ràpida podria cridar-nos a acollir els que pateixen, una de més profunda potser ens qüestionaria què hem de fer perquè ningú no hagi de sortir dels seu país.

Tots i totes portem el nom de Jesús, i per tant l'acolliment del que parla Jesús ens ha de portar a aconseguir que Síria, Irak, Sudan... siguin països habitables.

Angelina i Josep M.