17 de setembre 2015

Crida del Sant Pare a acollir refugiats

Així ho ha demanat el papa Francesc: que "cada parròquia, cada comunitat religiosa, cada monestir, cada santuari d'Europa allotgi una família de refugiats, començant per la meva diòcesi de Roma". Ho ha plantejat en l'Àngelus d'aquest diumenge i s'ha compromès a començar fent-ho en dues parròquies de la mateixa ciutat del Vaticà.

És la crida urgent del papa i la resposta concreta davant la crisi dels refugiats a Europa. Una resposta que el papa ha emmarcat en la proximitat del Jubileu de la Misericòrdia que començarà el proper 8 de desembre. "Un gest concret en la preparació de l'Any Sant", ha dit. Portar a la pràctica Mateu 25.

Precisament divendres, la Comissió de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola va denunciar dins d'un comunicat que "fa dos anys, des de la Conferència Episcopal ja vam demanar al Govern espanyol, sense obtenir resposta, l'acollida a Espanya d'algun grup de refugiats sirians". De fet, és un dels passos que faltaria per fer possible la crida del papa; que l'Estat Espanyol atorgui l'asil a grups de refugiats que vulguin acollir-se al nostre país.



Aquestes són les paraules amb les que el papa ha formulat aquesta proposta i que ha demanat als bisbes europeus que la impulsin.

"La Misericòrdia de Déu es reconeix a través de les nostres obres, com ens ha testimoniat la vida de la beata Mare Teresa de Calcuta, de la qual ahir recordàvem l’aniversari de la seva mort.

Davant la tragèdia de desenes de milers de pròfugs que fugen de la mort per la guerra i la fam i estan en camí cap a una esperança de vida, l'Evangeli ens crida a ser 'proïsmes' dels més petits i abandonats. A donar-los una esperança concreta. No només a dir 'ànim, paciència!'... L'esperança és combativa, amb la tenacitat de qui va cap a una meta segura.

Per tant, en proximitat del Jubileu de la Misericòrdia, dirigeixo una crida a les parròquies, a les comunitats religioses, als monestirs i als santuaris de tot Europa perquè expressin el concret de l'Evangeli i acullin una família de refugiats. Un gest concret en preparació de l'Any Sant.

Que cada parròquia, cada comunitat religiosa, cada monestir, cada santuari d'Europa allotgi una família, començant per la meva diòcesi de Roma.

Em dirigeixo als meus germans bisbes d'Europa, veritables pastors, perquè en les seves diòcesis sostinguin aquesta crida, recordant que la Misericòrdia és el segon nom de l'Amor: 'Cada vegada que ho van fer amb el més petit dels meus germans, ho van fer amb mi' (Mateu 25,40)

També les dues parròquies del Vaticà acolliran en aquests dies a dues famílies de refugiats".