20 d’agost 2015

Frederic Bassó ha mort

Al migdia d’avui, dia 20 d’agost, ha mort a casa seva Frederic Bassó, mestre de catequistes, a l’edat de 85 anys. Feia dies que estava molt decaigut, però ha estat treballant fins al final. Fa tot just 15 dies va acabar de pintar el Calendari Litúrgic del proper curs.

Les seves despulles estaran al tanatori de Les Corts a partir de demà a les 16 hores, i la cerimònia religiosa serà al mateix tanatori el dissabte 22 a les 12 hores. Més endavant, se celebrarà una Eucaristia a Sant Ildefons.

Frederic Bassó i Ubach va néixer el 10 de juliol de 1930 a Cornellà de Llobregat. El 1954, pocs anys abans del Concili Vaticà II, fou ordenat de prevere. Va exercir de vicari de varies parròquies, de consiliari de la Delegació Diocesana d'Escoltisme, de l' Agrupament Escolta Mn. Batlle i consiliari de l'Escola Talitha, pionera, entre d'altres, de la Renovació pedagògica a Catalunya.

El seu treball directe en la catequesi va començar a l'any 1969 en el “Sector Pastoral Sant Gervasi” que, sota l’animació de Mn. Joan Alemany, vicari episcopal d'aquesta zona, va reunir a diverses parròquies. Va ser nomenat responsable del "Servei de Catequesi mossèn Manuel Bonet”, significant així la voluntat de ser fidels a la línia i esperit del Concili. Des d'aquí va afrontar la tasca de renovar la catequesi de la diòcesi de Barcelona i formar nous catequistes d'acord amb l'esperit renovador del Concili Vaticà II. L'alta qualitat del material desenvolupat i dels mètodes didàctics els van convertir en referent per la resta de diòcesis catalanes i també de les Illes Balears.

Es va llicenciar en Belles Arts l’any 1973, i en Teologia l’any 1986. L’any 1977 es va secularitzar quan es va casar amb l'Anna Maria Roig.

El 1987, el cardenal Narcís Jubany va erigir la Fundació canònica "Formació Cristiana Permanent Mossèn Manuel, Bonet", que va assumir el Servei de Catequesi, i el cardenal el nomenà Director.

L’any 2005, aprofitant la seva jubilació als 75 anys es publicà el llibre "Frederic Bassó, mestre de catequistes" per Editorial Mediterrània, edició que va anar a cura d' Inês Castel Branco i d'Ignasi Moreta. Tot i la jubilació va continuar la seva col·laboració amb Sant Ildefons com a formador de catequistes i fent les xerrades als pares de la catequesi familiar.

L’any 2009, Església Plural li concedí el premi Mn. Vidal i Aunós per la seva trajectòria.

Frederic Bassó havia publicat nombrosos llibres i material catequètic, així com diversos escrits. Els seus gravats (així els anomenava ell) servien per il·lustrar les Eucaristies de la Catequesi Familiar com exemples de retaules del segle XXI.

Units en la pregària, agraïm a Déu per haver-lo tingut entre nosaltres amb el seu incessant i inigualable treball.