17 de juliol 2015

«No som propietaris, sinó administradors.»

Se’ns ha confiat la col·laboració per a la construcció i el manteniment de la nostra casa comuna. Una casa que compartim i en la qual la legitimitat del bé comú passa per l’opció preferencial pels pobres. El papa Francesc dóna les gràcies de forma especial als qui contribueixen a resoldre les conseqüències dramàtiques de la degradació ambiental en les vides dels més pobres del món. I es fixa amb els joves i diu: «Els joves reclamen un canvi. Ells es demanen com és possible que es pretengui construir un futur millor sense pensar en la crisi de l’ambient i en els sofriments dels exclosos» (LSi 13).

Em demano com ens afecta tot això a nosaltres. És un moment de revisar mentalitats i comportaments. La proposta d’una «ecologia integral» és una opció valenta que afecta des de les actituds més senzilles i quotidianes fins a les grans decisions que poden prendre els Estats. El papa Francesc diu que «el canvi climàtic és un problema global amb greus dimensions ambientals, socials, econòmiques, distributives i polítiques, i planteja un dels principals reptes actuals a la humanitat» (LSi 13). Som cridats per Déu a habitar una casa harmoniosa, a preservar-la i perfeccionar-la.

Al nostre nivell més proper cal prendre consciència del deteriorament de la qualitat de la vida humana i de la degradació social. Ho expliquen determinants comportaments irresponsables que fan veure que un vertader plantejament ecològic es converteix sempre en un plantejament social, que ha d’integrar la justícia en la discussió sobre l’ambient, per escoltar tant el clam de la terra com el clam dels pobres.

Per entendre el misteri que la terra amaga, ens fixem en la llum que ofereix la fe. Ve un temps en el qual hem de cuidar molt tant la formació com la pregària. És la condició sense la qual no podríem obrir el nostre cor a Déu. La terra és una herència destinada a tots; és per això que tot plantejament ecològic ha d’incorporar la perspectiva social.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona
(Del blog de Sebastià Taltavull a Catalunya Cristiana)