10 de maig 2015

Reflexions a la Paraula de Déu

Exultem de goig amb les lectures que la Litúrgia ens proposa per aquest diumenge. Hem intuït un precedent del Vaticà II (com hauria de ser sempre).

Fabulós, sensacional, sorprenent, meravellós.

Fabulós perquè la primera lectura (FETS) comença amb la rebuda del centurió Corneli a Pere. Explica que Corneli es postergà davant Pere, i Pere el fa aixecar dient-li: Alça’t que jo no sóc més que un home igual que tu. És a dir, el que segons el relat de Mateu (cap. XVI) és la pedra sobre la que s’edificarà l’Església, resulta que manifesta a un fidel (home pietós) que tots dos són iguals. Els que tenim una certa edat hem hagut d’esperar al Papa Francesc per contemplar un gest semblant. Esperem que sigui una lliçó per a tots els que estan investits d’autoritat. Perquè quan Pere fa aquest gest ja era una autoritat (la màxima?) en el sentit cristià dins els cercles dels seguidors de Jesús.

Sensacional perquè seguint la narració de la primera lectura ens endinsa en la universalitat del missatge de Crist. I l’Esperit Sant també és donat als no jueus. No és d’estranyar: és una conseqüència de la igualtat predicada al començament. Tots som persones i tots podem rebre l’Esperit de Déu.

Però no acaba aquí la sorpresa: a la carta primera de Joan (segona lectura) llegim “tothom qui estima ha nascut de Déu i coneix Déu” Ens hem d’alegrar que per formar part del Regne de Déu n’hi ha prou en estimar. O sigui que si un budista estima coneix Déu, si un musulmà estima coneix Déu, qualsevol home que estima té Déu dins seu com el mateix Joan ens diu a continuació de la carta (si bé avui no l’hem llegida).

I òbviament l’Evangeli de Joan (recordem que ens trobem en el darrer sopar), rebla de nou en el manament de l’amor per continuar manifestant que els parla per encomanar-los la seva joia.

No és meravellós que tots siguem iguals, que encara que una persona no conegui Jesús, si estima “coneix” Déu, i que la igualtat i l’amor ens han d’omplir de joia? El camí cap a la Pentecosta està dibuixat clarament.
Angelina i Josep M.