14 d’abril 2015

Tercera conferència de Quaresma: Núria de Gispert, Presidenta de Parlament de Catalunya

El dilluns, 16 de març, tingué lloc la tercera de les conferències que cada any organitza el CIC i la Comunitat eclesial de Sant Ildefons. Amb el títol “Sal i llum del món” testimonis de l’esperança, dissertà la Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya, Sra. Núria de Gispert, fent-ho en l’àmbit de la política.

Inicià la seva exposició fent una defensa de l’exercici de la política, si bé reconegué que en aquests moments la política i els polítics estan molt desprestigiats. Fa uns anys la política tenia més relleu. Personalment no li agrada el que actualment es diu de la política. Cal rehabilitar-la. No es pot oblidar l’objectiu que l’exercici de la política ha de ser la resposta d’una gran vocació, buscar el bé comú. Tots estem condicionats per les nostres pròpies circumstàncies, les d’ella són l’educació rebuda en la seva família, el fet de ser dona, i haver seguit una carrera jurídica.

Família: membre d’una família nombrosa, de profundes creences religioses. Va viure d’adolescent tota la renovació eclesial del Vaticà II. El seu pare fou un prestigiós advocat, que durant els darrers anys del franquisme fou degà del Col·legi d’advocats de Barcelona, temps que el Col•legi es distingí per la seva defensa de les llibertats. El seu pare ocupà càrrecs rellevants en els primers governs autonòmics.

Dona. Les dones constitueixen el 50 per cent de la societat. En el món actual no es pot menysprear el paper important que té la dona. Sempre que té oportunitat vol posar-ho de relleu.

Formació jurídica. Fou la seva dedicació al dret (tenint com a model la figura paterna), el que la va portar del món del dret al de la política. Ha ocupat diferents càrrecs en els governs de Catalunya, entre d’altres la de consellera de justícia. Al principi no militava en cap formació política, però a mesura que se li anaven confiant responsabilitats, veié la necessitat d’afiliar-se. Ho feu per Unió Democràtica de Catalunya, on en aquells moments hi havia persones d’una gran categoria moral, com els Srs. Xicoy, Bassols i altres. Tota la seva actuació política ha estat guiada per l’humanisme cristià.

A continuació enumerà tot un seguit de propostes de com ha de ser la política:
- La política és gestió. La gestió ha de ser eficient.
- En política s’ha presentar un programa, que serà votat pels electors. El polític ha de realitzar aquest programa.
- Catalunya és una nació. Però abans que tot està formada per persones. El primer de tot és la gent.
- La política no és neutral. El primer objectiu de la política és treballar per la dignitat i el valor de la persona.
- És normal que en la política hi hagi confrontació. Però el debat té com a finalitat fer proposicions. Ha de ser propositiva. La controvèrsia ha de tenir com a finalitat el bé de la societat.
- Els polítics han de tenir voluntat de servei. Tot i reconeixent que a vegades això no és així, i alguns tenen altres prioritats.
- La seva prioritat és la d’afavorir el rearmament social.
- En política sempre s’ha de tenir en compte els altres. Jo no seré res, diu, sinó sóc fidel a la realitat que m’envolta.
- La política és l’art de fer en cada moment allò que és possible.
- I el polític ha de tenir molt clar que serveix a tothom, i no només a aquells que coincideixen en les seves idees o programes polítics.

Finalment s’obri un torn de paraules que li va permetre posar exemples concrets de com ha dut a terme les seves conviccions al llarg de la seva vida política.