25 de gener 2015

Reflexions a la Paraula de Déu

Comencem aquest diumenge la lectura de l’Evangeli de Marc, que ens acompanyarà, amb unes breus interrupcions, durant tot l’any litúrgic. Aquest fou el primer evangeli que es va escriure i la pretensió de l’autor no era tant informar sobre la vida de Jesús, sinó que, tot mostrant l’itinerari de Jesús, vol ajudar a aprofundir: qui és Jesús.

El passatge d’aquest diumenge és bàsic per copsar tot el significat del què l’evangelista ens dirà al llarg de la seva obra, ja que avui proclamem les primeres paraules que Marc posa en boca del Senyor. Paraules amb què Jesús resumeix tot el que dirà i farà al llarg del seu ministeri messiànic.

Fixem-nos breument amb algunes de les seqüències del relat:

Jesús es presentà a Galilea predicant la bona nova de Déu
; L’expressió bona nova és sinònima d’Evangeli. Sovint apliquem la paraula Evangeli a un dels quatre llibres que reben aquest nom. Evangeli és molt més que un llibre, és un anunci joiós. L’Evangeli, la bona nova de Déu, és el mateix Jesús. L’Evangeli és Jesús de Natzaret.

Ha arribat l'hora i el regne de Déu és a prop
. Amb Jesús la història de la humanitat arriba a la plenitud. Fa uns diumenges escoltaven que en el bateig del Senyor per Joan, els cels s’havien obert. Jesús, Fill de Déu, ha plantat el seu Tabernacle enmig nostre. Ell ens porta la benevolència de Déu per tots els homes. Amb l’inici del seu ministeri, comença a gestar-se una nova realitat: el seu regne. Regne de pau, justícia i amor. Regne que ens humanitzarà a tots.
Convertiu-vos. Per poder acollir aquest regne, cal preparar-se. És per aquest motiu que Jesús fa tota una proclama: “convertiu-vos”. Cal canviar no tants sols d’hàbits, costums, no n’hi ha prou en procurar ser una mica millors. Per poder ser protagonista del regne, cal canviar de mentalitat, cal deixar-se transformar totalment, cal que canviem els nostres criteris en el moment de jutjar, cal que l’egoisme regit pel meu “jo” es deixi transformar per la generositat guiada pels altres. Cal que el meu déu no coincideixi amb la meva persona, sinó que el meu déu sigui el Déu de Jesús.

Creieu en la bona nova
. Sovint podem tenir la temptació de pensar que la vida que Jesús ens proposa és tan sols per alguns escollits. L’Evangeli, la bona nova, no és només per ànimes selectes, l’evangeli és per a tots. Ara bé, ningú per ell mateix no ho pot assolir, d’aquí l’exhortació de Jesús: creieu en la bona nova. Creure en la bona nova significa obrir-se totalment a ell, entrar en comunió amb ell, deixar que ell entri en el més secret de nosaltres mateixos i ens transformi.

Josep m Jubany