23 de desembre 2014

Nadal

A les portes de Nadal, vull desitjar-vos a tots els que formeu la Comunitat de Sant Ildefons, la meva felicitació i dir-vos de tot cor: Bon Nadal.

Quan en una família neix un nen és un motiu de joia per a tots. Per a l’Església el naixement de Jesús és un motiu ben gran d’alegria. En el Nadal celebrem que en la perifèria de Betlem, un poble perdut d’una nació ocupada, neix un infant. En la litúrgia del dia de Nadal, a aquest infant se li donaran grans títols: Conseller- prodigiós, Déu-heroi, Pare-per-sempre, Princep-de-pau. Tot això és cert, però la magnificència d’aquestes expressions no ens pot fer oblidar que el nen neix en l’anonimat, enmig de la indiferència dels seus conciutadans.

Han passat més de 2000 anys d’aquests fets, i nosaltres ens felicitem, perquè sabem reconèixer en la fragilitat d’aquest nadó, acaronat pels braços amatents de Maria, la seva mare, i sota la mirada atenta i protectora de Josep, la visita de Déu. Déu que ha volgut plantar la seva tenda en el gran campament de la humanitat.

Han passat més de dos mil anys i nosaltres, fidels a les antigues tradicions, construïm els nostres pessebres, on, amb més o menys art, volem representar els fets ocorreguts a la cova de Betlem.

Us convido que aquests dies de festes familiars ben entranyables, busquem un moment per rellegir l’Evangeli del naixement, i contemplem com, amb una narrativa poètica, els evangelistes ens expliquen les circumstàncies en què vingué al món el fill de Maria, que ens porta una alegria que mai ningú no ens podrà prendre. I desprès de llegir l’Evangeli, mireu, amb una mirada innocent (com la que teníem quan nosaltres érem menuts) les figures del pessebre. Segur que així tindrem el goig de gaudir d’uns moments de veritable joia, de pau. Aleshores entendrem per què fins i tot els àngels van cantar, Glòria a Déu a dalt del cel.

Aleshores, també nosaltres, del més profund del nostre ésser, tindrem necessitat de dir “gràcies”, perquè l’infant ens retorna la serenor d’esperit, ens augmenta les ànsies de treballar per un món més just, perquè gràcies a Ell estimarem els pobres, i farem tot el que estigui al nostre abast per ajudar-los, i no ens conformarem, ans al contrari, ens rebel·larem davant de les guerres i les discriminacions. I sobretot llegint l’Evangeli i contemplant el fill de Maria, ens alegrarem de ser cristians.

Ja ho veieu, hi ha molts motius per felicitar-nos.

Felicitats a les famílies que teniu infants petits, que la seva ingenuïtat, expressada aquests dies amb l’espera dels reis, i les nadales que canten desprès dels àpats, us faci ser més senzills i il·lusionats.

Felicitats a les famílies que ho celebreu amb gent gran. Ells ens evoquen que venim d’una llarga tradició, segur que ens recordaran persones que ja no són entre nosaltres. Que el seu testimoni i els seus records ens facin estimar les nostres tradicions i agrair tot el que ens han transmès.

Felicitats als qui patiu, pel motiu que sigui, per problemes econòmics, per malalties, per soledat, per decepcions afectives, etc. No esteu sols, Jesús comparteix amb vosaltres el vostre sofriment, i en Ell trobareu l’esperança per no desanimar-vos. Felicitats a tots, creients, agnòstics i ateus. El Nen ens porta una Bona nova. Alguns la reconeixeran, d’altres potser no, però ell va venir, ve, i continuarà venint per a tots.

Repeteixo, BON NADAL

Josep m Jubany