30 d’agost 2014

Reflexions a la Paraula de Déu

Aquesta seqüència de l’anunci del “fracàs” del Messies ve precedida per l’ensenyament alliberador de Jesús. Ell va donar a una gran gentada el pa que dignifica, alimenta i integra l’ésser humà. L’estil i els continguts del seu ensenyament han fet que el poble prengui consciència de qui és i posi en qüestió el poder, tant el polític (notables, senadors) com l’ econòmic ( grans sacerdots) i el religiós (mestres de la llei). Aquests manipulaven i sotmetien el poble i ara veuen que la terra que trepitgen els trontolla. Aleshores, emprenen l’atac contra Jesús. Ell, que no era de cap manera un ingenu, veu el que li cau a sobre i ho diu obertament als seus amics.

Pere es nega a acceptar que el Messies d’Israel sigui rebutjat precisament per les seves autoritats, reprèn Jesús i intenta convèncer-lo que canviï de direcció, que oblidi la mort violenta que acaba d’anunciar. Però, Jesús se li enfronta de forma tallant, el commina com al mateix satanàs ja que li suggereix abandonar la via pacífica que ha emprès a canvi del triomf.

Jesús assumeix el seu camí, té la convicció que la seva missió és mostrar a la humanitat que només l’Amor i no el poder és la força que allibera integralment la persona humana. El seu “fracàs” és el camí que venç el poder, genera humanitat i joia veritable i definitiva. Paradoxalment la bondat, la tendresa, la feblesa vencen el poder, la duresa i la crueltat. Tant de bo que en la pràctica els humans entenguéssim això!

Aquest és un dels fragments que deixen constància que les temptacions que Jesús va superar no van succeir en un moment puntual a l’inici de la seva missió, sinó que se li van presentar al llarg de la seva vida amb moltes cares i Ell ha hagut de discernir i ser fidel al projecte amorós del Pare.

Finalment, veiem que Jesús té clar que la vida va molt més enllà de la mort física que li arriba de forma imminent. Ara bé, Ell té la certesa que qui dóna la vida la guanya i aquesta convicció és la que proposa a qui el vol seguir.

Esther Bochita