16 de juliol 2014

Crònica de la darrera Assemblea del curs 2014

El dilluns dia 16 de juny se celebrà la darrera Assemblea del curs amb el tema: CLARORS I FOSCORS EN LA NOSTRA COMUNITAT. A la llum dels ensenyaments del Papa Francesc. L’objectiu d’aquesta trobada era continuar el treball iniciat en l’assemblea extraordinària del mes de maig, on el bisbe auxiliar Mons. Sebastià Taltavull presentà alguns punts del pensament del Papa Francesc sobre la parròquia.

L’assemblea començà donant la benvinguda als nous membres del Consell Pastoral i agraint la bona feina i col·laboració als qui cessaven estatutàriament.

A continuació Mn. Josep m, recordà algunes de les missions que té encomanda una comunitat parroquial La de ser presència eclesial enmig del barri, la de ser comunitat que celebra la fe i prega; la d'ensenyament i aprofundiment de la fe (especialment la catequesi); la de la caritat i atenció als malalts; així com les de tipus organitzatiu: economia, administració, informació.

Prenent com a punt de partida el llibre: La parròquia oberta al futur- on es recullen les ponències i intervencions del simposi que va organitzar la parròquia l’any 1999, amb motiu del cinquantenari de la seva fundació- destacà alguns dels trets distintius de la nostra comunitat. Com ja des del seu començament la comunitat de Sant Ildefons s’esforçà per presentar-se com una comunitat oberta als problemes reals de la gent, fidel al país i de tarannà obert. La comunitat s’identificà amb el pontificat de Joan XXIII, i la celebració del concili Vaticà II. Sant Ildefons, gràcies als molts mossens que l’han servit i a la seva comunitat, ha estat una referència per cristians inquiets. Són moltes les persones, que sense pertànyer al terme parroquial, tenen la parròquia de Sant Ildefons com la comunitat a on participen i celebren la seva fe.


Mn. Josep m, continuà fent una reflexió sobre el moment actual. Ara som més pobres, no econòmicament sinó de persones. Els temps han canviat, en les noves generacions ja no es viu una eufòria conciliar sinó que hi ha una gran fredor religiosa, el que fa que siguin menys els que s’interessin a formar part d’una comunitat cristiana, i també hi ha una pobresa d’agents de pastoral. Han disminuït molt notablement el nombre de preveres en la nostra comunitat. Malgrat això, no tot és negatiu, la comunitat té moltes possibilitats, hi ha molts aspectes positius, però cal que estiguem en vetlla i atents per respondre als nous reptes.
A partir d’aquí s’obrí un diàleg amb tots els assistents. Fou una conversa sincera, on tothom tingué la possibilitat d'exposar les seves inquietuds.. Alguns punts que sorgiren en la conversa foren.

Referent a la catequesi
Cal aprofitar l’actiu que representa l’èxit de la catequesi. Balanç positiu dels pares, però no se senten integrats a la comunitat. Establir un contacta més directe, cuidar l’entrada i fer algun tipus de rebuda. Com engrescar els pares? Possibilitat que l’exposició als pares la puguin fer persones noves. En la catequesi de dilluns, implicar més els pares, reunir-los un cop al trimestre. Possibilitat d’instaurar la Missa familiar cada diumenge a les 12,15. Potenciar el grup de Batec.

Referent a la litúrgia i celebració de la fe
Fer les celebracions més festives. Fer les misses més curtes. Dificultat del llenguatge. En general a tots els assistents, els agraden els sermons que es fan. Explicació prèvia per situar les lectures. Possibilitat d’organitzat un grup per preparar les homilies. Fer noves experiències, com la del Diumenge de Rams.

Bateigs
Fer una crida per la Candelera, als nens batejats aquell any. Donar un llibret de l’educació de la Fe dels primers anys de la vida. Proposta de fer el Bateig dins la celebració de la Missa.

Diversos
Trobades puntuals de 4 o 5 sessions com les de l’Anton Ramon Sastre. Treballar com integrar més a la comunitat l’esplai i l’agrupament escolta. Interès de fer assemblees vives com aquesta. Repensar les Assemblees. Utilitzar el mail per informar a tota la gent de la comunitat del que es fa. I molt més.
Tot el que es tractà en l’Assemblea serà matèria d'estudi i debat en el Consell Pastoral extraordinari del mes de setembre. El Consell es comprometé a fer una proposta de pla pastoral pel curs 2014-2015, que serà presenta da en l’Assemblea del mes d’octubre.