26 de gener 2014

Reflexions a la Paraula de Déu

La tenebra sempre té a veure amb algun tipus d'esclavatge. I la llum de Déu sempre té a veure amb algun tipus d'alliberament per a les persones, i per als pobles.

El salmista diu: “El Senyor m'il·lumina i em salva; qui em pot fer por? El Senyor és el mur que protegeix la meva vida: Qui em pot esfereir? Quan m'envesteix la gent malvada...”. Es refereix a l'atac que rebem de persones que ens envolten i que cobegen el mal en el seu cor. L’espiritualitat tradicional, però, també ha referit el significat del salm als atacs que rebem del nostre món interior. Hi ha moltes foscors a la nostra vida, molts esclavatges, exteriors i interiors, que ens oprimeixen i ens treuen la llibertat. Sempre estan relacionats amb formes inhumanes de viure el poder, els diners, el desig, el sexe, el prestigi, l'amor i l'orgull propi, etc. Cadascú coneix els seus.

I també els pobles són il·luminats i alliberats pel Senyor. El profeta Isaies ens diu: “El poble que caminava en la fosca ha vist una gran llum....els has omplert d'una alegria immensa.” I explica el perquè: “El jou que els afeixugava, la barra que duien a l'espatlla, el garrot del seu opressor, tot ho has trossejat...”. També aquí el Profeta parla d'alliberaments terrenals (el poble havia estat conquerit i els seus habitants deportats) i d'alliberaments espirituals.


La relació entre Catalunya i Espanya tal volta pot ser il·luminada per la Paraula de Déu. Hi ha foscor en la nostra relació. I aquesta foscor també té a veure amb el tema de la llibertat. Les nacions són fenòmens sòcio-històrics que emergeixen per la consciència d'unes persones que tot compartint història, patiments, lluites, llengua, territori, tradicions, valors, etc. se senten vinculades al grup que té aquestes característiques, diferenciat -encara que no necessàriament excloent- d'altres grups; se senten orgulloses de pertànyer a ell, i alimenten la seva autoestima per aquesta pertinença; i hi volen continuar pertanyent, i treballant en el seu projecte de futur, disposades a patir i a lluitar per dur-lo a terme. I aquests fenòmens socials no en depenen del que diuen les lleis. L'Espanya actual s'ha format com una nació de nacions. Per això és important que la seva unitat es basi en la voluntat lliure de totes les nacions que en formen part. Si tenim llum per a comprendre-ho, podrem posar les bases d'una solució real i duradora. L'Esperit de Jesús, el Príncep de Pau, ens permetrà reconèixer-nos i respectar-nos mútuament, en la nostra llibertat i en la nostra dignitat.

Santiago Quijano