06 de gener 2014

Carta als Reis

Benvolguts Melcior, Gaspar i Baltasar,

Un any més ens dirigim a vosaltres, plens de desitjos i necessitats, ben segurs que la vostra generositat i saviesa sabrà regalar-nos allò que més ens convé. També us volem dir que no esperem els vostres dons perquè haguem estat bons minyons o haguem fet mèrits per merèixer-los, sinó confiats en la vostra bondat i generositat, en el vostre amor gratuït, aquell que vàreu rebre i aprendre d'aquell infant que és la Vida i era amagat a Betlem.

En el moment present tenim una gran necessitat de discernir amb saviesa, d'esbrinar i trobar nous camins, de generar nous models personals i socials de vida. Porteu-nos, si us plau, esperit de saviesa, de serenor, de bondat, de lucidesa, i de pau. Amb aquest regal immens, preciós, totes les altres coses que a continuació us demanem rebran la mesura i la forma adequada.

Per a les EMPRESES I EL TREBALL. Porteu-nos un concepte d'èxit empresarial que integri els guanys econòmics de propietaris i accionistes, amb la satisfacció i qualitat de vida dels treballadors, la satisfacció dels clients i proveïdors, el respecte per l'entorn, i la responsabilitat per generar treball i riquesa per a la societat. Porteu-nos també nova capacitat de productivitat, que no es basi simplement en reduir sous (i guanys), sinó en treballar i gestionar millor els recursos i talents per ser més eficients i creatius. També porteu-nos capacitat per generar noves formes de consum que generin activitat econòmica i llocs de treball, i que, a la vegada, ens humanitzin i ens facin més persones, conscients i lliures.


Per al SISTEMA FINANCER. Porteu-nos saviesa i força per fer-lo desaparèixer en la seva forma actual. Com diu Jaime Loring, un sistema on els diners corren 80 o 100 vegades més contra diners (on es pot donar el cas, per exemple, que el gran capital compri dòlars a EE.UU i al cap de cinc dies els vengui -quan ha pujat el dòlar- i guanyi un milió de dòlars sense haver produït ni un escuradents), en comptes de fer-ho contra béns i serveis (aliments, cotxes, viatges, serveis, etc., produïts amb el treball de persones i empreses), l'hem de fer desaparèixer. Porteu-nos eines per acabar amb aquest sistema, encara que sembli una utopia plantejar-nos-ho, com també podia semblar una utopia acabar amb la monarquia absoluta en temps de Felip II, i la monarquia absoluta ja ha desaparegut dels nostres països desenvolupats.

Per al SISTEMA SOCIAL. Que sapiguem construir una societat on no hi hagi habitatges sense gent ni gent sense habitatge. On ens sentim solidaris d'aquells que s'han quedat sense feina i sense llar, sense il•lusió i sense esperança, temptats per la depressió i la invitació a acabar amb la seva vida. Que sapiguem construir una societat on el dret no sigui “la voluntat de la classe dominant elevada a llei” sinó l'articulació de camins que facin possible a les persones i als pobles ser, viure i créixer amb responsabilitat, solidaritat, consciència i llibertat.

Per al SISTEMA POLÍTIC. Uf, què complicat, demanar-vos alguna cosa! Perquè no tots pensem i sentim igual. Porteu-nos un esperit obert i dialogant per seure a taula i fer-nos corresponsables dels interessos i desitjos mutus, legítims i diferents, i per a trobar solucions veritables i duradores. Us demanem també lucidesa i compromís en la lluita per la pau. Que estiguem a prop amb paraules i fets d'aquells que, a Síria i a altres països del món, ho han perdut tot i han de fugir de casa seva, empesos per les guerres provocades per la cobdícia humana i els desitjos de poder.

Per a l'ESGLÉSIA. Hi ha un munt de coses que us voldríem demanar, però només us en demanarem tres. 1. Que tot reconeixent la bellesa i el tresor de la litúrgia tradicional, siguem coratjosos per crear una litúrgia nova, així com tot reconeixent els tresors de la música clàssica, creem i fruïm la música del nostre temps. 2. Que siguem fidels a Jesús qui va tractar i enlairar la dona, reconeixent-li igualtat i dignitat, contra pràctiques discriminatòries de la seva cultura. Tal volta això ens il·lumini per reconèixer-li el paper que li correspon en l'Església d'avui, d'acord amb la nostra cultura. I 3. Durant molts anys hem trobat formes per pensar de facto que podíem servir Déu i els diners. Que siguem una Església pobra i dels pobres, com vol el nostre Papa Francesc.
Bé, ja sabem que som una mica utòpics en demanar-vos tot això, però... oi que sou els Reis i que teniu accés a Aquell que és la Vida? Doncs apa, anem tots per feina, vosaltres i nosaltres, que els temps són dolents. Tot ho esperem d'Aquell que és font de la vida. I vosaltres sou els seus missatgers.

Amb tot el nostre agraïment,

Santiago Quijano en nom de la Comunitat