19 d’octubre 2013

Reflexions a la Paraula de Déu

Les lectures d’aquest diumenge apunten en una direcció: la importància de pregar sempre per mantenir la nostra comunió amb Déu. M’encanta l’escenificació que el llibre de l’Èxode fa de la pregària de Moisès: mentre té els braços aixecats el poble guanya, quan es cansa i abaixa els braços el poble perd. L’ajuda d’Aharon i Hur serà definitiva perquè Moisés pugui mantenir els seus braços drets i d’aquesta manera fer front a l’enemic.

Deixant de banda les connotacions bèl·liques del relat de l’Èxode, Jesús ens dirà més endavant a l’Evangeli com ens cal pregar sempre sense defallir. Que bonic és en aquest passatge l’ajuda d’Aharon i Hur que donen a Moisès, i que important és l’ajuda de la comunitat per mantenir una actitud de pregària. La comunitat és la que ens ajuda a mantenir els braços aixecats quan de vegades ens cansem. Que n’és d’important creure en la comunitat!

Pregar sense defallir, és el que fa aquesta viuda de l’Evangeli. La seva insistència fa que aquest jutge injust li faci justícia, no para d’insistir perquè el jutge l’escolti. La conclusió ens la dóna el mateix Jesús “fixeu-vos què diu aquest jutge sense entranyes i vosaltres creieu que Déu no farà justícia als seus elegits”. Els elegits són tots els que preguen confiadament, Déu no es cansa d’escoltar i és important escoltar-lo també des del silenci, perquè és en el silenci que sovint Déu parla.

I una darrera recomanació: avui és el dia del Domund, i coincideix amb la clausura de l’any de la fe que va inaugurar el papa Benet i que clausurarà el papa Francesc. En la seva obertura el papa Benet citant sant Pau en la seva carta als cristians de Tessalònica els deia ”que la paraula del Senyor segueixi avançant i sigui glorificada". Que aquest any de Fe faci més forta la relació amb Crist. El papa Francesc fa seu aquest missatge i diu ”Aquest és el meu desig per la jornada Mundial de les Missions d’aquest any”. Sentim-nos tots compromesos amb aquesta tasca important de l’Església de fer pressent arreu el regne de Déu.

Lluís Saumell