08 d’octubre 2013

Jornada del DOMUND

El tercer diumenge d’aquest mes d’octubre, dia 20, l’Església universal celebra la Jornada del DOMUND amb el lema “Fe + Caritat = Missió”. Fe + Caritat - No és legítim separar, i menys oposar fe i caritat, dues virtuts teologals íntimament unides. "L'existència cristiana consisteix en un continu pujar a la muntanya de la trobada amb Déu per després tornar a baixar, portant l'amor i la força que deriven d'aquest, per poder servir als nostres germans i germanes amb el mateix amor de Déu" (Benet XVI). Contemplació i acció estan cridades a coexistir i integrar-se. L'acollida salvífica de Déu, la seva gràcia i el seu perdó per la fe, orienta i promou les obres de la caritat.

= Missió - La major obra de caritat, que neix de la fe, és l'evangelització. "Cap acció és més benèfica i, per tant caritativa cap al proïsme, que partir el pa de la Paraula de Déu, fer-lo partícip de la Bona Nova de l'Evangeli; l'evangelització és la promoció més alta i integral de la persona humana”. L'anunci de l'Evangeli esdevé una intervenció d'ajuda al proïsme, justícia per als més pobres, possibilitat d'instrucció i assistència mèdica, entre altres implicacions socials.

La Jornada de les Missions va ser la primera de les Jornades Mundials que, per voluntat de la Santa Seu, se celebren a l'Església catòlica al llarg de l'any. Després n’han anat sorgint unes altres; en elles, l'Església sencera se sent especialment unida a una intenció particular: “El grup dels creients tenia un sol cor i una sola ànima” (Fets 4,32). Pius XI la institueix amb el nom de “Diumenge mundial de les missions” el 14 d'abril de 1926, als pocs anys d'haver nomenat “Pontifícies” tres iniciatives particulars que promovien la cooperació missionera. Des de 1943, és coneguda com DOMUND en tots els àmbits eclesials.

El papa Francesc recorda la seva finalitat: “Animar i aprofundir la consciència missionera de cada batejat i de cada comunitat, ja sigui cridant a la necessitat d'una formació missionera més profunda de tot el Poble de Déu, ja sigui alimentant la sensibilitat de les comunitats cristianes a oferir la seva ajuda per afavorir la difusió de l'Evangeli al món?” (Missatge DOMUND 2013, 5). A això contribueix la multitud d'iniciatives dels responsables diocesans de l'animació missionera i de les comunitats eclesials, secundant l'explícita voluntat missionera dels respectius pastors, que al començament d'octubre exhorten als seus fidels amb una carta pastoral.

El DOMUND d'aquest any, diumenge 20 d'octubre, coincideix pràcticament amb la clausura de l'Any de la Fe, que s'obria amb l'exhortació de Benet XVI: “«Que la Paraula del Senyor segueixi avançant i sigui glorificada» (2 Tes 3,1): que aquest any de la Fe faci cada vegada més forta la relació amb Crist, el Senyor, doncs solament en ell tenim la certesa per mirar al futur i la garantia d'un amor autèntic i durador” (Porta fidei, 15). Anhel que assumeix com a propi el Papa Francesc: “Aquest és el meu desig per a la Jornada Mundial de les Missions d'aquest any” (Missatge DOMUND 2013, 5).