23 de setembre 2013

INICI DE CURS per Mn.Jubany

Déu vós guard,

Ens trobem en el primer diumenge de tardor i en el començament d’un nou curs. Fa uns dies els nens i nenes retornaren al col·legi, i a poc a poc tot torna a la normalitat desprès del parèntesi estival. També a la nostra comunitat reprenem les activitats. Diumenge passat tingué lloc la primera reunió del Consell Pastoral d’aquest curs. Permeteu-me que breument exposi alguns dels reptes, segons el meu parer, que com a comunitat tenim per aquest curs 2013-2014.

A nivell eclesial tenim motius d’esperança. El magisteri del Papa Francesc ens exhorta a tots a tenir unes actituds prepositives envers la nostra societat. Sembla que es va arraconant el discurs de la por davant d’un món cada vegada més secularitzat, i també les pretensions d’una església que volia tutelar, des d’una certa prepotència, els costums, la vida cultural, política i de pensament que hi ha en el nostre món. Ens hem d’alegrar que no es condemni la laïcitat, sinó que aquesta sigui considerada com un bé. Que és reconegui com a legítima la pluralitat de creences, que es proclami, sense embuts, que cadascú ha de ser conseqüent amb la seva consciència.

El Papa Francesc ha manifestat que vol una església pobra i per als pobres. Aquí ens marca a tots un repte. No cal que m'estengui parlant de la greu crisi econòmica que patim. Tots ho sabem. Com a creients i com a ciutadans no podem viure com si no passés res. La solidaritat, tant a nivell personal com comunitari, ens urgeix.

Un dels “signes del temps” a Catalunya es va visualitzar el passat onze de setembre. De segur que entre nosaltres hi ha opinions diferents de com ha d'anar aquest procés de transició política que estem vivint. Per sort entre nosaltres no hi ha la dictadura d’un pensament únic. Aquesta pluralitat no està en contradicció que tots hem de ser actors actius, i no podem ser espectadors passius. En la propera assemblea parlarem d’aquesta qüestió. Més endavant ja donarem més informació.

L’església existeix per evangelitzar. La nostra comunitat no tindria raó de ser si no es prengués seriosament l’anunci de la Bona notícia de l’Evangeli. Totes les nostres activitats han de tenir com objectiu prioritari l’evangelització: la catequesi, en totes les seves modalitats; l’acolliment de les persones que celebren en la nostra parròquia el bateig dels seus fills, que vénen a pregar pels difunts, les que vénen a demanar ajuda alimentària o treball, tot el que es programa per al jovent, Batec d’una forma especial, l’Esplai, l’Agrupament escolta, els grups de pregària, de reflexió bíblica i de cultura i fe, i fins i tot la nostra economia, i un llarg etcètera. No poden obviar aquest aspecte evangelitzador.

Som conscients que res no podem fer sense l’ajuda de Déu. Ell és la nostra força, i el motiu de la nostra joia. Hem de procurar que les nostres celebracions no siguin actes rituals, sinó que esdevinguin veritables celebracions de la fe. En aquest aspecte és molt important que ens feu arribar totes les vostres aportacions per millorar-les.

El paper s’acaba i queden moltes coses al tinter. Un altre dia continuarem. Resto a la vostra disposició.

Josep m Jubany