Comunitat Eclesial de Sant Ildefons. c/Madrazo, 92 08021 Barcelona Telèfon: 93 209 73 63 / 93 209 43 28
email: santildefons100@arqbcn.org / twitter: @Sant_Ildefons
Parròquia agermanada amb la de Sant Paulí de Nola, del barri del Besòs


21 de juny de 2013

Semblança biogràfica de Sant Paulí de Nola, patró de la nostra comunitat germana del barri del Besòs

Sant Paulí va néixer prop de Bordeus vers el 353, a una ciutat anomenada Embromagum, fill d’una família il•lustre. Va tenir de mestre Dècim Magne Ausoni. Va arribar a cònsol sufecte abans dels 26 anys i es va casar amb una rica dama de nom Teràsia, amb la que va harmonitzar perfectament.

Al cap d'uns anys va descobrir el cristianisme i va adoptar aquesta religió de la mà de Delfí, bisbe de Bordeus, vers el 389; va distribuir les seves riqueses entre els pobres i se'n va anar a Hispània amb la seva dona.

Allí, amb la seva esposa Teràsia va tenir un fill, que va morir només vuit dies després del seu naixement, segurament a Complutum (prop de l'actual Alcalá de Henares) entre els anys 390 i 393. Paulí, en el seu “Carmen* XXXI” dirigit al seu mestre el poeta Dècim Magne Ausoni, li explicà que havia tingut el goig de poder-lo enterrar a Complutum prop del lloc del martiri d'uns infants, que més tard s'identificaren com sant Just i sant Pastor. Aquesta desgràcia i també d’altres, com la mort del seu germà, el van distanciar del món; va passar quatre anys de retir i després va decidir una retirada definitiva dedicat a la vida religiosa.

A Barcelona fou forçat pel poble a acceptar el càrrec de prevere (fou ordenat pel bisbe Lampi l'any 393), però no va restar molt de temps a Catalunya i se'n va anar a Itàlia, passant per Florència, Roma (on fou rebut pel papa Sirici I) i finalment Nola a Campània on tenia algunes terres (394); prop de la ciutat, a Cimitile, on hi havia la seu episcopal, hi havia la tomba miraculosa amb les relíquies de Fèlix de Nola, confessor i màrtir, on s'havia edificat una església i aquí es va acomodar Paulí amb alguns seguidors i la seva dona; va restar 15 anys en actes de meditació i caritat fins que vers el 409 fou nomenat bisbe de la ciutat. Excepte pels atacs gots la resta del seu bisbat fou pacífic.


(*) Carmen és un mot llatí el significat usual del qual és una cançó o composició lírica, amb probable connotació d'inspiració divina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada