27 de febrer 2013

Xavier Morlans, a l'Assemblea del dia 11 de febrer

Mn. Xavier Morlans, de la Facultat de Teologia de Catalunya i un dels responsables a nivell diocesà del projecte de nova evangelització ens va parlar sobre els objectius i les eines per impulsar durant aquest Any de la Fe els objectius i iniciatives a Barcelona.

En els darrers 30 anys s’ha produït un procés accelerat de secularització i de progressiva indiferència a nivell social especialment intens a Catalunya. S’han trencat els ponts principals de transmissió de la cultura, dels valors i de la religió : la família, l’escola i la parròquia i han estat substituïts per la televisió i les xarxes socials.

Durant molts anys, Europa, Espanya i Catalunya havien viscut de renda en el tema religiós: Europa era cristiana, tothom era batejat. A partir del Concili Vaticà II l’Església es va anar aproximant més a una sensibilitat més propera al poble, una visió positiva i estimulant de la celebració de la Fe. Però aquest plantejament també partia de l’existència d’una fe personal en Jesucrist i una formació de base en els orígens del cristianisme.

Ara, aquestes dues bases han canviat radicalment i ens n’hem d’adonar per posar les noves bases a l’Evangelització: no hi ha memòria del que han suposat vint segles d’humanisme cristià, sense tradició i confiança al nostre origen cristià, sense text sagrat de referència (Harry Potter és igual a la Bíblia), sense autoritat reconeguda, sense conviccions fermes (tot és relatiu), sense vincles afectius estables, sense visió utòpica, sense confiança. Front a aquestes mancances seguim afirmant: una fe basada en uns fets històrics, en una tradició vivent, en un text sagrat que encara segueix sent actual, en el reconeixement de l’autoritat de Jesús, en una decisió fonamentada i opció personal per Jesucrist, en un vincle comunitari en la Fe, en una esperança sostinguda en un final feliç de la historia, en la confiança en Jesucrist.

Com hem de recomençar a refer el camí de la Fe cristiana ? Benet XVI ens diu que no es comença a ser cristià per una decisió ètica o una gran idea sinó per un esdeveniment, una trobada amb Jesucrist. Es tracta de partir de la presència encarnada en la vida de cada dia com a testimoni d’amor i servei, seguir amb un diàleg càlid i proper sobre les experiències humanes de goig i dolor, passar al testimoni explícit de Jesucrist del seu missatge i la seva vida per iniciar finalment el camí de (re)iniciació a la Fe cristiana.

El primer anunci és el pas fonamental, és el moment de fer servir el gran poder espiritual de la Resurrecció de Jesucrist i el del seu missatge de Salvació. I a partir d’aquí ha de continuar de forma consistent i generant una expectativa correcta personal i col·lectiva.

També ens va dir que "els cristians de tota la vida" hem de retrobar la il·lusió i la passió per viure la Fe. Una il·lusió que ha d’encomanar l’alegria i el goig de retrobament amb Jesucrist.

Des de diferents Diòcesis de Catalunya s’estan impulsant projectes i eines per ajudar a iniciar aquest nou camí : trobades de renovació de la Fe personal en Jesucrist, eines de reflexió i de formació catequètica bàsica (en dos anys).

A Barcelona s’ha posat en marxa l’Escola Diocesana d’Evangelització que proporciona formació a laics de parròquies, associacions i moviments per a poder animar trobades de primer anunci i de renovació de la fe personal en Jesucrist. Aquestes trobades es fan en Dissabte al matí i per invitació del Rector de cada Parròquia. Les trobades que encara s’han de realitzar seran els dies: 6 i 20 d’Abril, 4 i 18 de Maig. Cal inscriure’s a través de la Delegació d’Apostolat Seglar.