03 de desembre 2012

Catequesi d'adults d'Advent i Nadal

Trobades dirigides per Anton Ramon Sastre
Dies: els dimarts 4, 11 i 18 de desembre.
Hora: de 20:30 hores a 21:30 hores.

CATEQUESI LITÚRGICA: EL CICLE DE NADAL (2012)


Objectiu: És una invitació a unes trobades (3) que pretenen obrir noves portes i nous espais de reflexió individual, però en un marc de reflexió participada i conjunta. No es tracta, doncs, de sentir unes conferències, ni d’escoltar només una explicació que acabi amb unes conclusions fetes i tancades; més bé al contrari, es pretén ajudar a qui hi participi a reflexionar sobre la seva fe personal, des del lloc o nivell on hagi arribat. Una de les coses més importants avui és que els cristians recuperem el saber confessar la nostra fe, que recuperem l’autoestima de ser allò que som, sense creure’ns o aparentar ser més savis o tenir un coneixement especial més enllà del saber de les persones que ens envolten, sinó que es tracta de saber explicar la nostra experiència de fe. Un testimoniatge que s’ha perdut segurament per culpa d’un adoctrinament insostenible en un temps com el nostre, en el que tot s’està qüestionant i en el que la religió i les esglésies –i no sols la catòlica- són objecte d’un menyspreu sense precedents, en un entorn d’ignorància cultural i d’autosuficiència individualista també sense precedents.

Destinataris:
En primer lloc, és una invitació a tothom que tingui interès en aprofundir la seva fe, tant des del punt de vista de comprensió del què creiem (fe), com des del punt de vista de comunicació de la nostra experiència de fe (testimoniatge). Però, en segon lloc, voldria ser també un espai obert a persones que un dia abandonaren la fe, per trobar-la incompatible amb la seva comprensió del món i amb la seva ètica personal. Són milers i milers de persones que es troben en aquesta situació i des de les comunitats cristianes no acabem de trobar llocs ni moments per a un diàleg sincer, respectuós i seré.

Metodologia:
Per tal de no divagar i fixar un espai comú de reflexió en les nostres trobades, tindrem com a guia i referència l’ordenació dels diumenges i de les festivitats durant el temps d’Advent, Nadal i Epifania, fent atenció crítica tant als textos bíblics de la litúrgia de la paraula (cicle “C”), com a les diferents pregàries dels diumenges i festes d’aquest temps. La raó d’haver seleccionat aquest criteri és pot resumir en l’explicació d’un axioma clàssic que traduït vindria a dir: Allò que és objecte de pregària i de celebració per a la comunitat cristiana de forma constant i repetida durant el temps (“lex orandi”), s’esdevé norma i camí de fe per a tots els creients (“lex credendi”).

Des de la fe, l’acció litúrgica suposa una comunitat cristiana convocada i reunida en el nom de Jesús, com a lloc privilegiat de la presència del Senyor i, per tant, lloc de comunicació (comunió) amb ell i lloc per excel·lència d’una revelació pendent sempre d’actualització. Per tant, les nostres trobades pretenen ajudar-nos, en primer lloc, a viure allò que es podria anomenar reinterpretació de la festa cristiana; en segon lloc, intentar apropar-nos a la figura de Jesús des d’una perspectiva que parteix d’una nova relectura dels textos bíblics i litúrgics.

Anton Ramon Sastre