05 d’agost 2012

Déu no vol que la gent passi fam

Una primera lectura de l'Evangeli d'avui ens podria portar a la conclusió que no ens hem de preocupar de la fam (de les necessitats dels homes). Però si recordem que l'Evangeli d'avui ve precedit del passatge de la multiplicació dels pans i els peixos està clar que el missatge és un altre. Ja a la primera lectura de l'Èxode contemplem l'atenció de Déu envers els israelites que lamentaven passar gana i haver marxat d'Egipte, país en el que tenien coberta aquesta necessitat.

I al fragment de l'Evangeli Jesús senzillament diu als qui l'han anat a cercar després de la multiplicació dels pans i dels peixos que no ens afanyem TANT per l'aliment que es fa malbé, sinó pel que dura i dóna vida eterna. És a dir, cobrir les necessitats materials no és suficient. Cal alimentar-se de Jesús, per no passar fam ni tenir set. Cal creure en Jesús.

I els trets d'aquest aliment els dibuixa St. Pau a la segona lectura. Revestir-se d'un home nou en la justícia i en la santedat, que neixen de la veritat. No deixar-se guiar per raonaments sense valor, no tenir l'enteniment ofuscat, ja que això ens manté en la ignorància.

I com diu Leonardo Boff, aquest home nou ha de procurar: l'harmonia amb la natura, unes relacions d'equitat entre tots els homes i dones, la construcció d'una democràcia comunitària; en definitiva una nova forma d'habitar la terra, de produir, de consumir.

En aquests temps de crisi les línies d'actuació estan clares. Cal que treballem perquè ningú no passi fam de cap mena. Perquè en l'altre reconeixem Jesús que ens digué “perquè tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir...” (Mateu XXV – 35)

Angelina i Josep M.