21 de juliol 2012

Reflexions a la paraula de Déu

SE’NS CONVIDA A SER HOMES I DONES NOUS

Diuen els biblistes que la Carta als Efesis, escrita per Sant Pau des de la presó, anava destinada a un ample cercle de lectors: a cristians ja formats, procedents del paganisme, i a cristians procedents del judaisme. En ella Sant Pau presenta un petit tractat de Teologia de l’Església com a Cos Místic de Jesucrist, i exposa una memòria dels deures dels cristians com a membres d’aquest Cos. Seria una bona pensada dedicar 20 minuts a la lectura sencera d’aquesta carta, per tal de comprendre el sentit del breu fragment escollit per a l’eucaristia d’aquest diumenge.

Aquest document epistolar comença amb expressions que il·luminen i que encoratgen: “Beneït sigui Déu, Pare de Nostre Senyor Jesucrist, que ens beneí amb tota mena de benediccions espirituals a dalt del cel, en Crist, d’acord amb l’elecció que en Ell féu de nosaltres abans de la creació del món, per ésser sants i immaculats a la seva presència...” Que significa que els cristians, a parer de Pau, som uns privilegiats, uns elegits que hem esdevingut fills de Déu per mitjà de Jesús i que, a més, comptem amb l’ajuda de la gràcia que flueix de l’Esperit. Dir que som privilegiats no ens ha de fer pensar, als cristians, que la resta de la humanitat no cristiana estan abandonats de la mà de Déu i no se’n poden considerar fills. Més aviat hem de pensar que el Déu de la Terra i de l’Univers es fa present en qualsevol home de qualsevol religió, de qualsevol raça o civilització de tots els temps, a través de la seva pròpia naturalesa humana.

Tornem, però, al breu fragment que llegim, que ens convida a esdevenir “homes nous”. Això vol dir: persones amb una perspectiva singular sobre la vida humana. Els cristians estem cridats a ser testimonis permanents d’una visió de la societat on no tot es redueix a tenir poder o a aconseguir béns de fortuna. Els cristians ens proposem conduir la nostra existència en base a uns valors evangèlics presidits per l’amor a la persona de l’altre, un amor que sovint ens convida a superar les nostres pulsions egoistes.

Josep-Maria Puigjaner