24 de maig 2012

LES FESTIVITATS DE L’ASCENSIÓ I DE LA PENTECOSTA

Amb aquestes dues festivitats s’acaba el cicle pasqual, temps en el qual l’església reflexiona i celebra el misteri personal de Crist.

La festa de l’Ascensió ens invita a aprofundir la realitat del Crist. Ell viu amb Déu per sempre més, Déu l’ha enaltit, l’ha glorificat, l’ha transfigurat. És el paradigma d’home nou, el primer d’una nova generació. La comunitat cristiana espera el seu retorn amb esperança. La festa de l’Ascensió també assenyala un abans i un després per als seus deixebles: a ells se’ls fa palesa l’absència física de Jesús, ell ja no tornarà a asseure’s amb ells a taula, ni els tornarà a donar personalment cap més instrucció. S’ha de parar esment que l’evangeli remarca que aquesta absència física de Jesús fa possible la presència de l’Esperit. Comença un nou temps, el temps de l’església, el nostre temps.

De la festa de la Pentecosta, cal subratllar-ne uns trets essencials:

1 - La Pentecosta és l’acompliment de la promesa de Jesús: “Ara jo us enviaré el do que el Pare ha promès, i vindrà sobre vosaltres”.

2 - L’Esperit de Déu habita en el cor dels homes: els que hem estat batejats, que som els que ens hem adherit a la persona de Jesús, els que hem estat despullats de l’home vell i revestits de l’home nou, som els veritables temples de l’Esperit de Déu. El nou culte a Déu no té lloc en els temples de pedra, sinó que és el que s’ofereix en el cor de cada home, és el temps del culte en esperit i veritat.

3 - La Pentecosta és la festa de l’inici d’un temps nou, el temps del Regne de Déu. En l’absència física de Jesús, l’Esperit actua visiblement a través dels deixebles, però sempre al servei del Regne de Déu. Els creients sabem que l’Esperit és lliure, que no té fronteres, que actua allà on vol i com vol, i per això els cristians proclamem que ha arribat l’Era de l’Esperit, el temps de la llibertat, el temps de la instauració i creixement del Regne de Déu.

La missió que Jesús va confiar als seus deixebles (Ascensió), només es pot confirmar i dur a terme amb la força de l’Esperit (Pentecosta). A la Pentecosta Déu confirma (segella) les paraules de Jesús: és el moment del bateig de foc dels creients, el moment en que Déu actua en nosaltres, i ens converteix en missatgers de la paraula, en comunicadors d’esperança, en sembradors de vida. Proclamem el Misteri de Crist fins que ell torni.

Anton Ramon Sastre