23 de maig 2012

La Marató de la pobresa de TV3

El proper cap de setmana tindrà lloc la Marató de TV3, dedicada a la pobresa. El lema d’aquesta efemèride és ben significatiu: Que ningú es quedi fora de joc.

Cal elogiar la televisió pública de Catalunya per aquesta iniciativa. De segur que conscienciarà la població sobre la greu situació que viuen molts dels nostres conciutadans.

Ens trobem en un moment de profunda crisi, no tant sols econòmica, sinó també de valors. Cal que la ciutadania prengui consciència que no és per un fatalisme històric que hem arribat a tocar fons en el deteriorament de la nostra economia. Som on som, perquè col·lectivament hem devaluat valors, com poden ser: l’austeritat, el compartir, la solidaritat. Tots ens havien enlluernat amb les promeses que ens havien fet, que era possible gaudir d'una vida on gairebé res ens seria negat. Ens havíem fet la falsa il·lusió que la nostra capacitat d’anar més en l’opulència no tenia fi. I tan convençuts estaven d'això i tan bé ens trobàvem vivint per damunt de les nostres possibilitats, que ens vàrem oblidar dels ensenyaments de la saviesa històrica, ensenyaments com, que mai hem d’anteposar ”el tenir" "al ser”. Siguem sincers, molts creients tampoc van fer seves les paraules de Jesús, quan ens deia de què ens serviria tenir el graner ple, si al capdavall perdem la nostra ànima, això és, si perdem els valors que ens fan veritablement persones. Ara ens adonem, que aquelles promeses que se’ns feien des de moltes instàncies: entitats financeres, promeses polítiques, anuncis, programes televisius etc, no tenien cap consistència. La nostra societat d’opulència ha caigut com un gran gegant amb peus de fang.

Desitjaria que la Marató de TV3 no servís només per recaptar diners, sinó, que fos per a tots, com un toc d’alerta: ens és urgent canviar d’estil de vida, d’hàbits, i sobretot que fóssim conscients que per pal·liar els mals d’aquesta crisi és imprescindible la solidaritat de tota la societat.

Potser ja ha arribat l’hora d’adonar-nos que no és lleial donar sempre les culpes als altres i nosaltres rentar-nos les mans. Ben cert, les males pràctiques polítiques, l’avarícia sense mesura del món financer, han estat factors determinants, però també cal admetre que tots ens hi vàrem acomodar en aquest món. Com el ric de l’evangeli, banquetejàvem i vestíem de porpra, mentre no volíem veure que a la nostra porta hi havia pobres Llàtzers que els mancava el més elemental. Ara, han canviat les tornes, i tremolem, perquè ens adonem que els Llàtzers contemporanis, els que no tenen feina, els qui tenen dificultats per pagar les hipoteques, els que els és difícil arribar a final de mes, ja no ens són persones estranyes, poden ser familiars nostres, o potser nosaltres mateixos.

La Marató de TV3, és, com deia, una oportunitat perquè tots els que formem el que s’ha anomenat “societat civil” obrim la porta de casa, i ens comprometem per col·laborar per una societat més justa, més igualitària, on la dignitat de les persones no es vegi minvada perquè no tenen allò que és el més elemental per viure.

Per un món on tothom hi trobi el seu lloc, ens cal la col·laboració de tots. La Marató de TV3 és una oportunitat, no és l’única, però ens pot ajudar a sumar-nos a altres iniciatives, com pot ser la nostra col·laboració a Càritas, i altres institucions.

Josep Maria Jubany