29 d’abril 2012

Reflexions a la paraula de Déu

Les lectures d’aquest diumenge de Pasqua continuen fent-nos present la resurrecció de Jesucrist, manifestació absoluta de l’amor de Déu, que ens salva per la donació de la vida del seu fill, que després ressuscita, i ens fa, així, també fills seus.

La primera lectura ens recorda la resurrecció en les paraules de Pere. A partir de la curació d’un malalt, en nom de Jesús, mort per la mesquinesa humana però ressuscitat per Déu, Pere manifesta pedagògicament als jueus que la curació és gràcies a Jesús, que és la pedra angular que havia estat rebutjada pels constructors. Ell, pedra principal, mort per nosaltres i retornat a la vida per obra de Déu, és el nostre salvador.

La segona lectura aprofundeix en el tema de l’amor de Déu. Joan proclama que Déu, com a prova d’amor, ens ha fet fills seus. A més, esperem la seva manifestació, i serem semblants a ell, el veurem tal com és. Resum senzill de la realitat actual d’un amor sense límits, que rebem com a fills de Déu que som, i promesa de la seva futura manifestació i visió per part nostra, ara per ara indescriptible. D’altra banda, adverteix que el món no reconeix la nostra filiació perquè no reconeix el Déu que ens estima.

Finalment, en l’evangeli, Joan ens presenta una de les imatges més reveladores del Jesús salvador: Jesús és el bon pastor, que dóna la vida per les seves ovelles. És a dir, el Fill de Déu dóna per amor, com un bon pastor, la vida per nosaltres, els seus germans, fills del Pare. Coneix les seves ovelles i elles el coneixen, no com el món, que no el coneix ni coneix el Pare, com ens deia la segona lectura (1Jn 3, 1). I anuncia que hi haurà un sol ramat i un sol pastor (Jn 10, 16). Al final, l’evangeli acaba amb una nova referència a la resurrecció, després de la que ens ha fet Pere a la primera lectura (Ac 4, 10), però ara en boca del mateix Jesús. Ens diu que, per l’amor del Pare, recobra la vida, després de donar-la lliurement per les seves ovelles (Jn 10, 17-18).

Gratitud profunda i sempre renovada per la resurrecció de Jesús, per la filiació divina, obres de l’amor de Déu. Que siguem capaços de correspondre-hi per les nostres obres solidàries amb els germans, com a fills de Déu que som, donant a conèixer a tot el món el Déu que ens estima. I, alhora, per la nostra participació, amb lucidesa, senzillesa i determinació, a aconseguir un únic ramat, com vol Jesús.

Jordi Cors