12 de febrer 2012

Reflexions a la Paraula de Déu

JESÚS VA MÉS ENLLÀ DE LA LLEI.
UN ALTRE MÓN ÉS POSSIBLE SI EL SEGUIM.


Sorprèn que Déu digués a Moisès, com llegim al llibre del Levític, que els qui patien una malaltia contagiosa, com la lepra, eren impurs, havien d’aïllar-se, i autoproclamar-se impurs, perquè ningú no s’hi acostés. Aquesta llei era, però, per una qüestió purament sanitària per evitar que el mal físic s’escampés.

No obstant, avui en dia, la societat de la qual en formem part tots, també els cristians, tendim a excloure i a marginar, a apartar-nos i protegir-nos de persones que considerem “perilloses”, tant per raons de salut com per raons de procedència, cultura, comportament, etc. No és Déu qui els margina sinó nosaltres, malgrat vulguem justificar-nos, a vegades, amb la llei i les institucions.

Jesús, amb la seva actitud amb el leprós, va més enllà de la llei i ens ensenya una nova manera de viure: que ningú no ha de ser exclòs ni marginat, tothom ha de ser acollit i hem d’estendre la mà i ajudar, com va fer ell, als que pateixen per raons de malalties, per diferències socials, amb la pobresa, tan palesa en aquests moments, per abusos de poder, o, fins i tot, a causa de la llei.

Ens ensenya Jesús, en acostar-se i tocar el leprós, malgrat estar prohibit per la llei, que la caritat està per damunt de tota llei.

El leprós, és tanta la fe que té en Jesús que prescindeix de la llei i s’hi acosta, perquè creu fermament en Ell, i sap que el pot purificar.

Ens ensenya el leprós que la fe també està per damunt de la llei.

Amb una fe en Jesús com la del leprós i, com diu Sant Pau als cristians de Corint, procurant adaptar-nos a tothom, no buscant el que ens convé a nosaltres sinó allò que convé als altres i seguint l’exemple de Jesús, farem possible un altre món, el món del regne de Déu.

Maite Cura