27 de gener 2012

Celebració de la Festivitat de Sant Ildefons

El passat dissabte dia 21 de gener a les 8 del vespre ens vam reunir a l’entorn de l’Eucaristia per celebrar la festivitat de Sant Ildefons, el nostre Sant Patró.
L’eucaristia va estar presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona Mons. Sebastià Taltavull i concelebrada amb Mn. Josep M. Jubany, Mn. Lluís Saumell, P. Ferran Aguiló, Mn. Joan Luís Cardona, Mn. Salvador Torres, P. Josep Gendrau, i assistida pel diaca Mn. Xavier de Dou.

La Coral La Fontana dirigida per Mercè Cano, va ajudar a solemnitzar la celebració.
Mateu Serra del Consell Pastoral va dir aquestes paraules de benvinguda:

Bona nit a tothom. Sigueu tots molt benvinguts a la missa d’aquest vespre que, com sabeu, avui és una mica especial perquè celebrem la festa del nostre patró, Sant Ildefons. Avui, per tant, la nostra comunitat està de festa Major.

Les festes majors se celebren un cop l’any i s’esperen amb il·lusió, per això representen una referència temporal en el nostre calendari. Les solem celebrar amb una certa solemnitat i, per això, avui hem volgut convidar el nostre estimat bisbe Sebastià Taltavull a qui aprofitem per donar una càlida i molt sincera benvinguda. En tenim moltes de referències i festes al llarg de l’any, ja siguin de caràcter religiós o no. Aquestes referències són una excusa o un motiu per a parar-se a pensar i a reflexionar sobre algun aspecte de la nostra vida col·lectiva i per fer-nos bons propòsits de cara el futur.

De fet, cada dia hauria de ser una bona oportunitat per a reflexionar i fer-se bons propòsits, però la veritat és que sovint el dia a dia se’ns menja i el cansament pels problemes immediats, les obligacions i la feina no convida a trobar aquest espai de serenor i tranquil·litat necessari per a la reflexió i el replantejament de cap on volem anar i si estem seguint el bon camí. Com deia, aquestes festivitats i aquests referents són una excusa per revisar el que hem fet, per donar gràcies dels encerts, per acceptar humilment els errors i per intentar millorar sempre una miqueta més. Tal com diu el poeta: “Més lluny, hem d’anar més lluny”.

La festa d’avui ens convida a pensar específicament, de manera particular, en la nostra comunitat de Sant Ildefons. En aquesta reflexió ens pot ajudar prendre consciència del què ha fet la comunitat durant aquest últim any i que, molt amablement, l’Àngels ha resumit a la memòria d’activitats que trobareu en sortir al final de l’església. A més de l’activitat pastoral, la Catequesi, el grup de Batec, el Grup de Pregària, la Pastoral de la Salut, la Pastoral del Baptisme, Càritas, el Grup de Reflexió Bíblica, Justícia i Pau, i el Grup de Cultura i Fe, la parròquia fa anys que acull en els seus locals, i ho ha continuat fent durant aquest últim any, altres activitats del barri com l’Esplai, l’Agrupament Escolta, algunes corals o el grup d’Alcohòlics Anònims. Les activitats de tots aquests grups estan descrites a l’esmentada memòria.


No per cofoisme sinó perquè ens esperoni a continuar treballant, m’agradaria destacar d’aquesta memòria un parell d’aspectes que crec que han estat molt positius: Per un costat, la sensibilitat de la nostra comunitat amb les persones més necessitades i que en aquests moments ho estan passant més malament. Amb la crisi i l’increment de la pobresa ha augmentat també la solidaritat de la gent de la nostra comunitat. En aquest sentit, vull destacar també l’encert de la posada en marxa del Banc d’Aliments a la nostra parròquia que està donant ajuda a trenta-set famílies en una situació molt difícil, sovint desesperada, mancats de les necessitats més elementals.

I per altra banda, vull destacar l’èxit de la catequesi familiar que aquest curs acull a 311 nens i nenes i la reflexió i l’esforç que s’ha fet per adaptar la missa familiar a un llenguatge més actual, atractiu i entenedor per als infants, amb cants i guitarres, diapositives, etc.

Finalment, d’aquest últim curs cal ressaltar el relleu del nostre rector al capdavant de la parròquia. Aquesta és una comunitat amb un tarannà obert, confiat, participatiu, forjat amb els anys pels rectors que l’han precedit i per la implicació d’una comunitat activa i compromesa. L’agraïment a en Lluís Saumell pel seu llegat i els anys de servei a la comunitat i a en Josep Maria Jubany amb qui hi ha hagut una molt bona sintonia des del primer moment, pel seu acolliment, la seva comprensió i la seva saviesa. Estem molt contents i il·lusionats amb la seva arribada.

Donem gràcies a Déu per tot el que tenim! Crec que els santildefonsians ens hem de sentir afortunats. Demanem-li que ens continuï il·luminant en la nostra tasca pastoral i de compromís amb la gent del nostre barri, la nostra ciutat i el nostre país i demanem-li també que ens conservi aquest tarannà de comunitat sempre amb les portes obertes, acollidors i atents a les necessitats de les persones d’avui.