19 de desembre 2011

Catequesi Familiar de desembre: Nadal


El Misteri de Nadal, que l’Església celebra el 25 de desembre, té dos aspectes que formen una sola realitat que passa en Jesús de Natzaret. En primer lloc, Déu Pare ens envia a tots els homes i dones del món el Fill perquè, amb la força del seu Esperit, ens comuniqui la seva mateixa Vida i ens faci fills seus. Tot això ho fa per mitjà de Maria, la noia que escull per ser la mare de Jesús.

Lluc, l’evangelista i gran poeta, va escriure en el seu evangeli un poema per fer-nos entendre i fruir aquesta gran meravella que ha fet per a tots els humans. Fa servir tots els símbols que pot per expressar millor el que ens vol dir. L’Àngel és el símbol que significa Déu que parla, i comunica els més grans missatges. El núvol de llum i foc que l’envolta és símbol de l’Esperit de Déu, que amorós i savi, es fa present i envolta i actua en bé de tots els homes i dones. La virginitat i l’actitud de total acolliment de Maria, és símbol de la seva fe, i de la seva plena obertura de cor i de ment, per copsar tot el que de més gran i meravellós li proposa i li dóna Déu.

Lectura de l’evangeli de Lluc:
El sisè mes, Déu envià l’àngel Gabriel a un poble de Galilea anomenat Natzaret, a una noia verge que es deia Maria. L’àngel entrà a trobar-la i li digué: - Déu te guard, plena de la gràcia del Senyor! Ell és amb tu.

Ella es va torbar en sentir aquestes paraules, i pensava perquè la saludava així.
L’àngel li digué: No tinguis por Maria. Déu t’ha concedit la seva gràcia. Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. Serà gran i l’anomenaran Fill de l’Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare. Regnarà per sempre sobre el poble
L’àngel li respongué: L’Esperit Sant vindrà sobre teu, i el poder de Jacob, i el seu regnat no tindrà fi.

Maria preguntà a l’àngel:- Com podrà ser això, si jo sóc verge?

L’àngel li respongué:- L’Esperit Sant vindrà sobre teu, i el poder de l’Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això el fruit que naixerà serà sant, i l’anomenaran Fill de Déu... perquè per a Déu no hi ha res impossible.

Maria va dir: - Sóc l’esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules.
I l’àngel es va retirar.



Però tot això tan meravellós, Déu ens ho fa conèixer i ens ho dóna en el naixement d’un infant concret. És el segon aspecte que celebrem per Nadal. Com va ser el naixement de Jesús? No ho sabem pas exactament perquè l’evangelista Lluc no va volgué descriure tots els detalls del que va passar, sinó que ho va escriure de manera que es remarqués el valor i el sentit del naixement de Jesús.

Lluc vol remarcar que Jesús és el veritable successor del rei David, i per això el fa néixer a Betlem, que era la pàtria del rei. També remarca que Jesús és el Messies, però no de manera triomfal i poderosa sinó que ho era de manera summament pobre, com a resultat de la manera de manar dels reis, que manen a la gent sortir de casa seva i passar moltes aventures i angúnies.

Evangeli de Lluc:
Per aquells dies sortir un edicte de Cèsar August ordenant que es fes el cens de tot l’imperi... També Josep va pujar de Galilea, del poble de Natzaret, a Judea, al poble de David...

Mentre eren allà se li van complir els dies a Maria, i va néixer el seu fill primogènit: ella el va faixar amb bolquers i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se.

A la mateixa contrada hi havia uns pastors que vivien al ras i de nit es rellevaven per guardar el seu ramat.

Un Àngel del Senyor se’ls va aparèixer, i la glòria del Senyor els envoltà de llum.
Ells es van espantar molt. Però l’àngel els digué: - No tingueu por... Us ha nascut el Salvador.