20 d’octubre 2011

Homilia de Mn. Lluís Saumell en la missa per Mn. Ignasi Cases

El passat dia 6 d’octubre a les 8 del vespre vam celebrar la missa exequial per Mn. Ignasi Cases, que ens va deixar per anar a la casa del Pare el passat dia 2 d’agost. L’Eucaristia presidida per Mn. Lluís Saumell i assistida pel diaca Mn. Xavier de Dou, va ser concelebrada amb el Pare Ferran Aguiló, Mn. Joan Lluís Cardona i Mn. Salvador Torres, rector de la nostra comunitat germana de Sant Paulí de Nola. També va ser-hi present el proper rector, Mn.Josep Maria Jubany. La Coral del Casal Sant Ildefons amb els seus cants va voler retre-li el seu darrer homenatge.

Aquesta va ser la sentida homilia de Mn.Lluís:

Acomiadem a Mn. Ignasi i l’acomiadem en aquesta casa on ell durant molts anys ha exercit el seu ministeri de prevere.

En aquests moments no ens surt a tots nosaltres cap altra paraula que no sigui la de gràcies. Gràcies Mn. Ignasi per tot el teu mestratge, gràcies per tots els anys que has estat al nostre costat i que amb la teva voluntat de ferro has vingut cada diumenge a celebrar l’Eucaristia. Per tu la celebració de l’Eucaristia ha estat un punt fort de la teva vida de prevere. Que bé et van aquestes paraules de Sant Joan que hem escoltat “jo sóc el pa viu baixat del cel, qui menja d’aquest pa viurà per sempre”. Aquest pa que tu has alimentat i que tu tan generosament ens n’has fet participar durant anys. Per això t’hem de donar les gràcies, sens dubte que aquesta és la principal missió del prevere, donar-nos els sagraments i sobretot fer-nos participar de l’Eucaristia.

Un altre aspecte de les lectures que hem escoltat és la de descobrir-hi el missatge que ens porta a tots nosaltres. Sant Pau ens ho diu amb aquestes paraules “sabem que Aquell que va ressuscitar, Jesús el Senyor, també ens ressuscitarà a nosaltres i ens portarà al seu costat junt amb vosaltres”.

No sé fins a quin punt nosaltres som conscients d’aquestes paraules, ens passa allò de Sant Pere a la muntanya del Tabor: “Senyor que n’estem de bé aquí dalt fem-hi tres cabanes”, com si aquest fos el nostre destí definitiu. La missió del creient és la de fer en present aquestes paraules que l’apòstol diu en futur. Què vol dir pel creient viure en present aquestes paraules, intentar ja ara de viure com a ressuscitats. Quan pensem en la vida eterna la pensem com una realitat que es farà després de la mort, i en realitat comença aquí i ara vivint una vida de compromís amb els germans sentint-nos propers els uns als altres, sentint-nos compromesos en el món que vivim i fer viu d’aquesta manera el missatge de Jesús. Això és participar ja de la vida eterna.

I acabo amb una darrera consideració. M’he referit a Mn. Ignasi amb la missió més principal i important del prevere que és la celebració dels sagraments i en especial de l’Eucaristia, però penso que la seva persona ha adquirit una altra dimensió, que d’una manera molt directa ha incidit en la nostra comunitat, que ha estat tota la seva iniciativa que va suposar la casa de colònies del Padrós que ell junt amb la col•laboració d’una colla de pares va fer néixer a partir pràcticament del no res. Aquesta casa de colònies ha servit pels Escoltes i els Esplais per un espai de 27 anys. I l’altra gran acció va ser la iniciativa que ell personalment i amb molt d’esforç va aconseguir que el casal de Marià Cubí quedés en propietat de la parròquia i gràcies a això es va poder crear el Casal Sant Ildefons de la parròquia en el que cada dia es realitzen diferents activitats gràcies a l’esforç i l’entrega d’una colla de persones que el posen en funcionament.

Mn. Ignasi, en aquests moments em vénen al cap aquelles paraules de Jesús “tot això que feu a un d’aquests germans meus per petit que fos, m’ho fèieu a mi.” Demanem al Senyor que ja l’ha acollit a la seva companyia que nosaltres sapiguem mantenir aquest esperit que faci sempre viu el missatge de Jesús.