17 de juliol 2011

Reflexions a la Paraula de Déu

“...heu omplert d’esperança els vostres fills, en veure que doneu l’ocasió de penedir-se dels pecats.” Sa 12:16-19

“...el qui penetra l’interior dels cors sap prou bé quin és el deler de l’Esperit.”

Rm 8:26-27

“Deixeu que creixin junts fins a l’hora de la sega... Mt 13:24-23

De primer cop d’ull hom pot pensar que aquest esperar “fins a l’hora de la sega” es pot interpretar com una manera de dir “deixeu-los fer que al final ja passarem comptes”. I res més lluny de la realitat ni de la voluntat de Déu.

Per més que Déu sap que el jull pot malmetre la collita, és pacient, sap esperar i confia en què a l’hora de la sega el blat haurà resistit i podrà ser separat del jull.
L’explicació de Jesús del significat de la paràbola als deixebles no pot ser més clara: “la bona llavor són els del Regne”, i fàcilment podem entendre que som nosaltres els del Regne, nosaltres som el blat, però alerta perquè també podem ser jull. Sabem prou bé que estem plens de l’Esperit, però també sabem bé que el maligne malda per fer-se un lloc en el nostre interior. Si més no l’experiència de cada dia ens demostra que hem de conviure sempre amb el maligne.

Les dues primeres lectures donen la pista de quin és el pla de Déu.
El llibre de la Saviesa mostra com Déu manifesta la seva misericòrdia als qui confien en la seva justícia, i ho fa amb paciència i esperança donant ocasió a penedir-se dels pecats, a treure fora el maligne.

I Sant Pau ho corona dient-nos que l’Esperit penetra el nostre interior amb deler. Ell, que coneix el nostre interior millor que no pas nosaltres, amb totes les nostres limitacions i febleses, es deleix per transformar-lo.

El deler es defineix com la passió que hom posa en una acció; cal entendre, doncs, que és així com l’Esperit vetlla en el nostre interior, amb passió, perquè aprenguem a confiar en la seva misericòrdia i canviem el nostre estil de vida.

Que puguem créixer i fer-nos grans com un arbre, com el gra de mostassa i que, com el llevat, siguem ferment de bondat per a les persones que ens envolten.

Josep Maria Lari