11 de juliol 2011

Primera Missa del Pare Manel Gasch

Manel Gasch i Hurios, monjo de Montserrat i membre de la comunitat de Sant Ildefons des del seu baptisme fins a la seva entrada al monestir (1970-1996), s'ordenà de prevere el passat dia 23 de juny i el dia 3 de juliol va cantar la seva primera missa, presidint la Missa Conventual. Concelebraren amb ell l’abat Josep M. Soler, els preveres de la comunitat i Mn. Lluís Saumell, rector de Sant Ildefons; i servint l’Eucaristia el nostre diaca Mn. Xavier de Dou; tots dos invitats personalment pel Pare Abat.

El P.Gasch va estar acompanyat del seus pares, germans, familiars, amics i representants de la nostra comunitat.

La basílica, ben plena, va ser el marc solemne de la festa, en la qual el nou prevere amb estil sobri, amb senzillesa i amb gran serenor va saber donar el relleu adequat a l’ordre litúrgic de l’eucaristia.

En la seva homilia el Pare Manel Gasch va repassar els trets essencials de les lectures del dia amb aquestes paraules:

Un rei, que fa conquestes amb paraules de pau; un apòstol, que ens diu que les coses espirituals són més importants que les coses materials; i Jesús, que ens parla d’un coneixement a l’abast dels senzills en lloc dels entesos. No tinc cap dubte que milers de persones creuen en la superioritat de l’amor sobre l’egoisme.

Aquests són els valors que ens presenta avui la Paraula de Déu: humilitat, pacifisme, amor i generositat, senzillesa, i és sobre aquests valors que es construeix el món nou volgut per Déu.

Va fer referència al moviment del 15-M dient que en moltes de les seves raons hi hem reconegut una sintonia en valors que no són lluny de l’evangeli; i molts hem coincidit en la necessitat de la senzillesa i l’honradesa en l’exercici del poder polític i econòmic, i en les oportunitats d’una vida digna per a tothom, especialment per als joves.

Entre altres coses va dir també que la creu sempre estarà present en el seguiment de Crist, però avui se’ns dóna la confiança que podem portar-la. Ens cal descarregar en Crist la pretensió d’arreglar nosaltres sols massa coses.

A l’hora de l’ofertori van fer les ofrenes el seus pares, l’Angelina i en Josep Maria al capdavant, seguits d’altres membres de la família i un representant de la nostra comunitat. El Pare Manel al peu de l’altar les va anar recollint de cadascun d’ells amb un somriure als llavis. Els cants amb acompanyament de l’orgue nou de Montserrat van ajudar a fer de la celebració una festa sentida i participada per tots els assistents. La benedicció, la primera que impartia el Pare Gasch, va posar punt i final a l’Eucaristia que va concloure amb el cant del Virolai mentre la comunitat benedictina es retirava.

Un jorn feliç que té per a nosaltres un especial significat. La comunitat ha seguit de prop els passos d’en Manel Gasch des que de ben jove va fer l’opció, ja fa anys, d’ingressar com a monjo al Monestir de Montserrat. No en debades la família Gasch ha confiat en la nostra comunitat la seva vivència de fe al llarg de molts anys i participa del nostre devenir històric. Els felicitem ben de cor tot desitjant-los que aquest inici del presbiterat del seu fill doni fruits abundosos al servei de l’Església i del país.

Aquest és el vídeo de la primera Missa celebrada pel P.Manel Gasch a la basílica de la Mare de Déu de Montserrat: