03 d’abril 2011

Reflexions a la Paraula de Déu

BONDAT, JUSTÍCIA, VERITAT

Diu Sant Pau als membres de la comunitat cristiana de la ciutat d’Efès: “En altre temps éreu tenebres, però ara sou llum en el Senyor”. Sant Pau sabia com corregir els defectes que percebia de vegades a les comunitats que anava creant, però també sabia estimular-les i animar-les, com fa en aquest fragment de la carta. I ara, quan nosaltres el llegim, hem de sentir-nos afectats pel seu missatge. Als qui cada setmana ens reunim en la celebració de l’eucaristia, ens convida a mantenir-nos en aquesta regió de la llum, que gratuïtament rebem de l’Esperit.

Tanmateix, els qui “són de la llum” han de comportar-se com a tals i produir fruits visibles, posant en pràctica tota mena de bondat, de justícia, de veritat. És una tasca ben exigent i ben compromesa la que Sant Pau ens assigna. Una tasca que demana mantenir l’esperit en tensió, encara que de vegades ens costi.

Cada dia és un bon dia per actuar amb bondat, que vol dir amb respecte, amb calidesa, amb disposició de comprendre la situació en què es troba la persona de l’altre. Cal renovar constantment aquesta disposició interior. La bondat és absolutament imprescindible en qualsevol àmbit d’aquesta societat que sembla tan autosuficient i tan pagada de sí mateixa. Hi ha una quantitat enorme de bondat operant a qualsevol racó de la Terra, que és la que fa que la vida sigui desitjable i estimada per tothom.

Cada dia és un bon dia per buscar la veritat, que de vegades només es troba sota les rampoines, les nicieses o les vulgaritats que la societat va produint. Si estem atents, hi ha moltes ocasions de trobar la veritat, tant en el nostre interior com en les paraules dels qui ens envolten, de casa o de fora de casa.

Cada dia és un bon dia, no sé si per practicar justícia a la societat, perquè això ens depassa, però sí per cultivar, cadascú en el seu interior, el desig i la inquietud de ser justos en les nostres relacions personals.
Josep-Maria Puigjaner