07 de gener 2011

Anton Cañellas, un cristià compromès

Acaba de sortir publicada una biografia d’Anton Cañellas, un cristià compromès, que mantingué una col·laboració activa en la nostra comunitat i que cultivà una gran amistat amb mossèn Joan Alemany, en els temps difícils de la privació de llibertats públiques, en la segona meitat del segle XX. Cañellas fou, cabalment, un dels forjadors de la democràcia a Espanya.

Polític essencialment i inapel·lablement honest, es guià sempre per la seva consciència, per bé que les seves decisions no fossin compartides per molts dels seus correligionaris.

Com digué Josep Benet, “Cañellas va ser molts anys l’ambaixador clandestí de la Catalunya resistent prop de les personalitats i els moviments democristians que estaven posant les bases de l’Europa Unida.

En els últims anys de la seva vida (1993-2004), Cañellas ocupà el càrrec de Síndic de Greuges de Catalunya, nomenat pel Parlament, on posà en relleu la seva profunda sensibilitat social.

El llibre ha estat editat per “A contravent”, i el seu autor és Josep-Maria Puigjaner, escriptor i periodista, actualment membre del Consell Pastoral de la comunitat de Sant Ildefons.