29 de juliol 2010

Sóc un home d'esperança

Sóc un home d'esperança perquè crec que Déu és nou cada matí. Perquè crec que crea el món en aquest mateix moment.
No l'ha creat en un passat llunyà i no l'ha perdut de vista des d'aleshores.
Això passa ara: cal, doncs, que estiguem disposats a esperar l'inesperat de Déu.

Els camins de la Paraula són tot normalment sorprenents.
No som presoners del determinisme ni dels ombrívols pronòstics dels sociòlegs.
Déu és aquí, a prop nostre, imprevisible i amant.

Sóc home d'esperança, i no pas per raons humanes ni per optimisme natural.
Sinó, simplement, perquè crec que l'Esperit Sant actua en l'Església i en el món, fins i tot allà on el seu nom és ignorat.

Sóc optimista perquè crec que l'Esperit Sant és sempre l'Esperit creador.
Dóna cada matí, a qui sap acollir, una llibertat tota fresca i una nova provisió de joia i de confiança.

Jo crec en les sorpreses de l'Esperit Sant.
El Concili va ser una sorpresa i el Papa Joan també.
No ens ho esperàvem gens.

Qui gosaria dir que la imaginació i l'amor de Déu s'han esgotat?
Esperar és un deure, no un luxe.
Esperar no és somniar.
És el mitjà per transformar un somni en realitat.

Feliços els qui tenen l'audàcia de somniar i que estan disposats a pagar el preu perquè el seu somni prengui cos en la història dels homes!
(Cardenal Léon-Joseph Suenens)
L'autor d'aquestes paraules va ser un cardenal belga, nascut al 1904 i que va morir l'any 1996. Com a moderador del Concili Vaticà II va ser fonamental per a efectuar el canvi liberal dins de l'Església. El Papa Joan XXIII el va nomenar cardenal i li va encomanar els treballs preparatoris del Concili Vaticà II. Va ser nomenat moderador del Concili Vaticà pel Papa Pau VI. El primat de Bèlgica, el cardenal Danneels, va dir que «el Sant Pare em va dir explícitament que el cardenal Suenens ha tingut un paper decisiu en el Consell i que l'Església Universal li deu". Durant el Consell, se li va demanar un triple diàleg "amb la fidels, amb els nostres germans separats, amb el món no-cristià ". Va advocar per la restauració del diaconat permanent, va cridar l'atenció a la dimensió carismàtica de l'Església i va suggerir la introducció d'una edat determinada per la retirada dels bisbes i cardenals. Va posar especial èmfasi en la co-responsabilitat en l'Església.

Ecumènic, el cardenal Suenens va obrir un nou camí. Ell va correspondre amb l'arquebisbe Ramsey visites de Canterbury i és coautor de dos llibres amb ell. Es va dirigir als bisbes de l'Església Episcopal Americana, i a través de la participació en la Renovació Carismàtica, que el Papa Pau VI li va confiar de manera especial, va construir ponts amb l'Església Pentecostal.

La serva tomba ha estat profanada recentment per la policia belga.Els policies judicials buscaven a la cripta de la catedral de Saint Rombout, a Malines, documentació sobre la pedofília clerical i creien tenir indicis que hi havia proves amagades a la tomba d'aquest prelat.