15 de gener 2010

Aquest és el pitjor desastre que ha viscut Haití

El president de Càritas Internacional urgeix la comunitat internacional a sumar tots els seus esforços per ajudar les víctimes

Terratrèmol Haití: nº compte 2100 - 0965 - 57 - 0200126839

Càritas. 14 de gener de 2010.- “Aquest és el pitjor desastre que ha viscut Haití. Moltes persones han mort a Port-au-Prince. Els seus cossos estan per tot arreu als carrers de la capital. Molta gent continua encara sota les runes. Els hospitals estan desbordats amb els morts i els ferits. El risc d'epidèmia és màxim”.

Així descrivia Joseph Jonides Villarson, cap d'emergències de Càritas Haití, la situació que viu el país després del devastador terratrèmol del 12 de gener. En una comunicació enviada a la xarxa internacional de Càritas a través de correu electrònic -l'única via de comunicació actualment possible amb l’illa--, ha confirmat que el personal de Càritas Haití no ha sofert danys i que la seva seu central a Port-au-Prince ha resistit la força del sisme.

“Els carrers i places de la ciutat -segueix el missatge del cap d'emergències de la Càritas Haitiana-- estan plens de gent que no saben on anar. Temem que comencin a sorgir brots de violència si aquesta situació s’allarga, ja que és molt poc visible la presència de la policia.” El president de Càritas Haití, el bisbe Pierre André Dumas, ha fet a través de la ràdio una crida a la calma i a la solidaritat. Les necessitats més urgents són tendes de campanya, mantes, roba, aigua potable, aliments, productes de primers auxilis, llanternes i bateries, a més de suport psicològic a les víctimes.


Segons confirmen els breus informes enviats per la Càrites Haitiana, la situació de caos que es viu a tot el país és absoluta, sobretot a causa del col·lapse de les comunicacions telefòniques i de la majoria de les vies terrestres. Com explica el director de Càritas diocesana de Cayes, Jean Hervé Francois, en un altre missatge electrònic “la xarxa de Càritas a Haití es troba totalment col·lapsada. Les notícies ens les anem passant d'uns als altres per aquesta via”. Gràcies a aquesta precària comunicació s'ha pogut confirmar que, a més de Port-au-Prince, sembla que les ciutats de Jacmel, Gonaives i Jeremie també han estat seriosament afectades pel terratrèmol.

Els voluntaris de Càritas Haití distribueixen tendes de campanya i ajuda bàsica

Al llarg de tot el dia d'ahir, el personal local de Càritas Haití va procedir a la distribució de tendes de campanya i de productes de primera necessitat a diversos hospitals i clíniques de la capital. Càritas Haití disposa de diversos magatzems d'ajuda humanitària i d'un important equip de voluntaris que s'estan encarregant d'auxiliar als damnificats. En les pròximes hores, a tot aquest personal local se sumarà un equip d'experts en emergències de la Xarxa Càritas, que donaran suport al pla d'emergència sobre el terreny.

El president de Càritas Internacional, el cardenal Oscar Rodríguez Maradiaga, ha apel·lat “a sumar tots els seus esforços per ajudar Haití”. “És un país molt pobre que necessita tot el nostre suport”, i ha recordat també com “hem estat alertant des de fa temps sobre la falta de desenvolupament a Haití, sobre la seva extrema pobresa i com la precarietat de les infraestructures el feia més vulnerable davant els desastres naturals”.

El cardenal Rodríguez Maradiaga assegura que “ara que un dels països més pobres del món es convertirà en el centre d'atenció dels mitjans de comunicació i la prioritat de l'acció humanitària com a resultat d'aquesta catàstrofe natural, és possible que es produeixin finalment les solucions i els compromisos necessaris per pal·liar la misèria dels haitians i la pobresa estructural d'aquesta assetjada nació”.