01 d’agost 2009

Reflexions a la Paraula de Déu

Jo sóc el pa de vida: qui ve a mi no passarà fam i qui creu en mi no
tindrà mai set.” (Jn 6, 35).


Crist és el nou mannà, que ens alimenta en el desert que sovint, si no sempre, ha d’anar travessant la humanitat. Déu el donà als israelites, en el seu èxode ple de dificultats, veient-ne el grau de desesperació i desil·lusió que fins i tot els feia enyorar Egipte malgrat fos per a ells una terra de submissió. El Senyor, compassiu amb el seu poble, queixós perquè patia fam, els féu ploure pa del cel com a aliment. I és també des l’experiència del desert, de la desil·lusió davant d’unes esperances que sempre de nou semblen esvair-se, que nosaltres igualment podrem comprendre i, sobretot, viure el do reconstituent i refrescant del pa de vida que és Jesús, que se’ns dóna a cadascú i a tota la col·lectivitat, com Déu donà cada matí el mannà a tot el poble afamat, perquè així mai més no tinguem fam ni set.


I Pau, a la segona lectura, ens concreta el que ens exigeix aquest pa de vida, pa del cel que és Jesús. Diu que segons la veritat que ve de Jesús hem de renunciar al nostre comportament passat i despullar-nos de l’home vell, i hem de renovar espiritualment el nostre interior i revestir-vos de l’home nou, “creat a imatge de Déu en la justícia i la santedat que neixen de la veritat” (Ef 4, 24). Homes nous, renovats interiorment, justos per la força de la veritat. Un panorama encoratjador, si bé difícil. Basats en la veritat i no en les sovint vanes esperances del desert. Molt ens demana el Senyor, però l’aliment del cel ens enforteix i ens fa capaços d’aquesta renovació espiritual.

L’evangeli, finalment, ens recorda l’abast universal del do de Jesús, quan assegura que “el pa de Déu és el que baixa del cel i dóna vida al món” (Jn 6, 33). És aliment personal, però amb força transformadora de la col·lectivitat, del món que ens envolta, ple de desencís i de manca de justícia perquè no parteix de la veritat. Acollim agraïts aquest do. Senyor, dóna’ns aquest pa, a nosaltres i al món! Que ens enforteixi i ens renovi la il·lusió en la construcció d’un món nou, basat en la veritat i la justícia, que espera la nostra col·laboració engrescadora i coratjosa!

Jordi Cors