01 de setembre 2009

Mn. Joan Alemany: Serem fidels al teu mestratge

Edició extraordinària del Full lnformatiu
11 de desembre de 2008


Cadascun de nosaltres, els qui formem la comunitat de cristians de Sant Ildefons, hem tingut al davant, com a far orientador, la silueta humana i espiritual de Mossèn Joan, 1 cadascú, sens dubte, en faria, ara que ens ha deixat, el seu retrat particular; fruit de les vivències personals de la seva relació am ell.

Em sembla, però, que aviat ens posaríem tots en les línies essencials del seu perfil humà i cristià. Home de personalitat profunda i rica en matisos de l' esperit, es constituí en pastor d' un cristianisme atractiu, permanentment renovat, que ensenyava a pensar sobre la condició de cristià i sobre el capteniment que els cristians hem de tenir davant la vida. Ens impulsava cap a la vivència d'un cristianisme sense pors, sense constrenyiments dogmàtics, sense subjeccions legals gratuïtes, caduques i inservibles . . .

Se'ns fa present l'home d’intel·ligència clara que sabia interpretar i fer arribar el missatge evangèlic a la gent del segle XXI, amb un estil amarat de cordialitat que mai no ens deixava indiferents, que no ens permetia la passivitat ni l' abandonisme. Joan Alemany sabia infondre un to vital a la fe, tan vital que ens l'encomanava sense ell adonar-se'n, Les seves eren unes homilies també vitals: semblava que parlés per a cadascuna de les persones que l' escoltaven. I tots en treien una lliçó, una orientació, un estímul per seguir el camí marcat per l'Evangeli de Jesús.


Mestre en humanitat, Mossèn Joan era home de gran capacitat de comprensió i un incomparable comunicador de pau per a l' esperit, aquella pau interior necessària per a abordar solucions en els moments de trasbals i d' adversitats.

Joan Alemany, a més, estimava a fons el seu país, Catalunya, mai no sorgí cap dubte de quina era la seva pàtria. El recordarem sempre present i en acció en el món de la cultura, de l' educació i del les seves institucions, tothora a punt, tothora ferm i disposat a fer front a les dificultats que es presentaren en els anys tortuosos de la postguerra. La historia registrarà la seva eficaç dedicació .

Mn. Alemany serví l'Església de Barcelona í l'Església universal amb fidelitat , provada i generosa, però mai servil, í sovint bondadosament crítica, convençut que s'havien de multiplicar els esforços de la intel·ligència i de la voluntat per atansar el missatge evangèlic a l'home d' avui.

El totalitarisme ambiental dels anys cinquanta i seixanta no va permetre que Mn. Joan Alemany fos bisbe a Catalunya, com la seva categoria humana i la seva excel·lència espiritual demanaven.

Amic Mossèn Joan, gràcies per tot el que ens has donat i que guardarem en el cor.
Moltes gràcies perquè ens has estimat i t'has fet estimar. La comunitat de cristians de la parròquia de Sant Ildefons vol ser fidel al teu mestratge. A reveure.

Josep María Puigjaner