26 de setembre 2009

Conferència "Parlar de Déu als infants del segle XX" a càrrec de Francesc Torralba


El dijous 1 d'octubre a dos quarts de vuit del vespre, a la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret (Roger de Llúria, 5), el catedràtic de Filosofia i autor del llibre "Ah, sí? Com parlar de Déu als infants" (Claret, 2009), Francesc Torralba pronunciarà la conferència "Parlar de Déu als infants del segle XX". L'entrada és lliure.

Déu és un objecte estrany en la vida dels infants del nostre temps. Són fills d’una cultura on Déu és absent o com a mínim ha quedat eclipsat rere una constel·lació de petites divinitats. Viuen en un món sense Déu, juguen en un món sense Déu. L’experiència religiosa recula al pla de l’estricta intimitat. Des de la convicció que Déu és aquell Amor còsmic que alena la persona i la condueix a la màxima plenitud del seu ésser, Francesc Torralba considera que és valuós que els infants descobreixin, en el fons del seu ésser, aquesta energia creadora de bondat, de veritat i de bellesa.

Els pares –diu– hem de potenciar en ells el desig de saber, però sobretot, d’estimar. L’infant és un forjador de preguntes inquietants. És crític, veloç, impertinent a voltes. Els seus interrogants fan envermellir. L’infant no coneix, encara, el tabú, ni és esclau del llenguatge políticament correcte. Descarat, innocent; pregunta i espera resposta. No s’acontenta amb qualsevol resposta. Vol raons, aspira a entendre el que pregunta. D’aquí el títol d’aquest llibre i la seva estructura, en forma de diàleg entre mare i fill. Les preguntes que es plantegen, algunes reals, altres elaborades, parteixen de l’experiència real de l’autor, pare de cinc fills, i se centren, sobretot, en la qüestió de Déu, la llibertat i la mort.

Francesc Torralba Roselló (Barcelona, 1967) és doctor en Filosofia (1992) i en Teologia (1997) i actualment és catedràtic de la Universitat Ramon Llull. Al llarg de la seva trajectòria professional, ha rebut diferents reconeixements, com el Premi Extraordinari de Llicenciatura i el Premi Extraordinari de Doctorat. Per la seva obra assagística, ha estat guardonat amb el Premi Josep Vallverdú i el Premi Joan Maragall entre d’altres. Ha publicat més de cinquanta llibres i part de la seva obra ha estat traduïda al castellà, francès, italià i a l’alemany. Participa activament en diferents mitjans de comunicació i escriu habitualment als diaris Avui i La Vanguardia. És patró de Fundació Joan Maragall. Els seus darrers títols de més èxit han estat: "L’art de saber escoltar" (2006), "El sentit de la vida" (2008) i "Planta cara a la mort" (2008).